Doorlopende leerlijnen beroepsonderwijs op het Omniacollege en Da Vinci college

20 januari 2021 om 10:33 Onderwijs

GORINCHEM Onderwijsland wordt niet altijd geassocieerd met sprookjes. Zeker niet nu maatregelen rondom corona een harde realiteit vormen. Toch gaan de schooldirecteuren van het Omnia College en het Da Vinci college de uitdaging aan om hun dromen te vertalen naar toekomstbestendig, innovatief onderwijs. Dat lieten ze zien in een video tijdens een online event met onderwijs, overheid en ondernemers.

KLOPPEND HART Marieke van den Berg, directeur van Omnia College en Desiree Kon, locatie directeur van het Da Vinci College in Gorinchem, kijken verder dan hun eigen scholen. Marieke vertelt: ,,Desiree en ik zien de school als het kloppend hart van onze samenleving. Daar ontmoet je elkaar, daar leer je van elkaar, daar vindt persoonlijke ontwikkeling plaats. Daar krijg je ook zicht op je toekomst door bedrijven die hun deuren openzetten voor de jongeren.” Die filosofie lijkt in Gorinchem gedeeld te worden. Er wordt gewerkt aan een Regionale Beroepen en Innovatie Campus (RBIC) en Innovatie en Afstudeercentrum (IAC) waar onderwijs en ondernemers uit de regio de handen ineen slaan.


DOORSTROMEN De samenwerking tussen Da Vinci en Omnia is begonnen met doorlopende leerlijnen van het vmbo naar het mbo. Jaap van Gelder, docent Bouw op het Da Vinci College, heeft in samenwerking met zijn collega’s van het Omnia zo’n doorlopende leerlijn opgezet. Hij vertelt: ,,De overstap van vmbo naar mbo wordt door leerlingen als spannend ervaren. We zien dat dit vaak het moment is waarop een aantal afhaakt. Door een goede keuzevoorbereiding en vroege praktijkervaring, zien we meer leerlingen succesvol doorstromen.”

Soms gaan we lassen, maar ik vind het werken met de CNC-simulator en domotica erg leuk

DOMOTICA Ook Michaëla Donk, 4e jaars PIE-leerling op Omnia College, is blij met de samenwerking met Da Vinci. In haar profiel, Produceren, Installeren en Energie, komen leerlingen nu veel meer in aanraking met Smart Technology. ,,Ik vind het fijn dat we nu veel meer verschillende dingen mogen doen. Soms gaan we lassen, maar ik vind het werken met de CNC-simulator en domotica erg leuk. Er is veel veranderd sinds ik op Omnia techniek volg!”

REGIO Als het aan Marieke en Desiree ligt, wordt hun onderwijssprookje realiteit. Zij geloven dat structurele samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers de sleutel is voor groei in de regio. ,,Door studenten op te leiden in de regio waar zij opgroeien en een veilige en uitdagende leer- en werkomgeving te bieden, kunnen wij de studenten behouden voor de regio”, licht Desiree toe. ,,Bedrijven zitten te springen om goede vakmensen op alle niveaus.”

advertentie
advertentie