Afbeelding
Alex Willemsen

Merewade Praktijkschool wordt Vita College

13 juli 2021 om 14:00 Onderwijs

GORINCHEM Door het hele schoolgebouw en aan de buitenzijde is al goed zichtbaar dat Merewade Praktijkschool een nieuwe naam krijgt. Vanaf het nieuwe schooljaar gaan ze hier verder onder de naam Vita College en dat is een grote sprong vooruit.

Ooit begon deze school aan de Hoefslag in Gorinchem met zo’n 50 leerlingen onder de naam De Halster als onderdeel van het Merewade College. Na de naamsveranderingen van het Fortes en Omnia ging de school verder als Merewade Praktijkschool. Aan de Hoefslag, waar ze het gebouw deelden met De Noordhoek, groeiden ze inmiddels behoorlijk uit hun jasje en daarom verhuisde de school in 2007 naar het huidige schoolgebouw aan de Kanaaldijk in Gorinchem. Inmiddels telt de school al zo’n 110 leerlingen.

SAMEN NIEUWE NAAM BEDENKEN Omdat de toevoeging ‘praktijkschool’ de lading niet meer dekt van het huidige onderwijs op het Merewade, werd besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe passende naam. ,,Dat hebben we gedaan middels een enquête onder leerlingen, ouders en personeel”, vertelt leerkracht Joek Brokking, die medeverantwoordelijk is voor de communicatie in de school. ,,We vroegen hen mee te denken over een nieuwe naam, kleuren van de huisstijl en een lettertype. Met alle bijdragen zijn we uitgekomen op een naam die niet alleen heel goed bij de school past, maar ook bij de namen van de andere middelbare scholen van Stichting OVO. Het werd dus Vita College en net als Omnia en Fortes komt de nieuwe naam uit het Latijn.’ Vita betekent leven. We brengen onze leerlingen hier de basisvaardigheden bij die ze de rest van hun leven gaan gebruiken om zich verder te ontwikkelen.”

IN EIGEN HUIS ONTWIKKELD ,,Tess Cornelissen, docent media en vormgeving, heeft het logo ontworpen en we hebben als basiskleur oranje gekozen. Deze kleur combineren we met andere kleuren om de verschillende talenten en leerrichtingen in de school zichtbaar te maken”, aldus Joek.

Op het Vita College vind je voornamelijk leerlingen die moeite hebben met het theoretisch leren. De klassen zijn kleiner dan op andere middelbare scholen en alle leerlingen krijgen les op hun eigen niveau. De pay-off die bij het logo staat ‘oog voor jouw talent’ sluit ook perfect aan bij het Vita College, want hier wordt gewerkt met een 6-tal talentrichtingen. Leerlingen kunnen hun talenten ontwikkelen in green, wheels, food, shop, tech en sports. In het eerste leerjaar starten de leerlingen met alle talenten en ze ontwikkelen zich later verder in de richtingen die het beste bij hen passen.

De meeste leerlingen volgen in het laatste schooljaar nog 3 of 4 richtingen. Vanaf hun 15e jaar gaan ze meestal naar een stageadres, waar ze hun kennis en vaardigheden in de praktijk kunnen brengen en kunnen leren van alledaagse situaties. Het komt ook regelmatig voor dat de leerlingen een baan aangeboden krijgen door het bedrijf waar ze stagelopen. De school helpt hen dan met de sollicitatie en begeleiding.

Voor leerlingen die verder willen studeren op een ROC is er het ‘entree junior’ programma. Daarbij werkt men intensief samen met het Da Vinci College om onze leerlingen goed voor te bereiden.

FEESTELIJKE START IN SEPTEMBER Afgelopen week zijn de laatste diploma’s uitgereikt met daarop het oude logo. Vanaf volgend school jaar wordt het helemaal Vita College. Op 1 september worden de feestelijkheden afgetrapt met leerkrachten, ouders, leerlingen en burgemeester Melissant, tijdens de officiële opening.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie