Marian Tenkink op de zeepkist in het stadhuis
Marian Tenkink op de zeepkist in het stadhuis Hannie Visser-Kieboom

Huurders oude MAVO zoeken ruimte voor talentontwikkeling

28 januari 2023 om 12:14 Onderwijs

GORINCHEM De achttien huurders van de oude MAVO aan de Lange Slagenstraat willen het liefst in het pand blijven. Mocht dat door de komst van de Internationale Schakel Klas (ISK) toch niet lukken, dan willen ze graag een ruimte elders in de stad om hun talenten te ontwikkelen.

Voorafgaand aan de raadsvergadering klom Marian Tenkink op de zeepkist in het stadhuis om het pleidooi kracht bij te zetten. De achttien huurders zitten daar sinds drie jaar en hebben allen hun talenten kunnen ontwikkelen. De huurders vormen een bont palet, zo zijn er enkele kunstschillders die exposeren en les geven, maar ook een bodyartiest, een weddingplanner en iemand die kinderfeestjes organiseert. Ook enkele muzikanten hebben onderdak gevonden in de oude MAVO. Onder de achttien huurders zijn ook enkele fotografen die juist met filmpjes en fotografie voor websites anderen hebben geholpen in het promoten van hun talenten. 

VEILIGE PLEK Zelf maakt Marian Tenkink onderdeel uit van het Kunstcollectief, dat in een van de schoollokalen een atelier heeft ingericht. Zij ontwikkelen laagdrempelige kunstprojecten en exposeren in leegstaande winkels. Zij werken intensief samen met kunstcafé Rivierenland. ,,Zo hort u, er zitten n dit gebouw heel veel talenten die, zich kunnen ontwikkelen en zo een essentiele bijdrage leveren aan de samenleving van Gorcum”,  zo houdt Tenkink de raadsleden in het stadhuis voor. De huurders begrijpen dat de kinderen van de ISK een goede plek verdienen, maar ze vragen zich af of het pand daar wel geschikt voor is. ,,Deze kwetsbare kinderen horen les te krijgen op een warme, schone en vooral veilige plek.” Tenkink stelt dat het pand daar niet aan voldoet en noemt een bedrag van miljoenen voor het verbouwen tot veilig schoolpand. De gemeenteraad sprak al eerder ove het voorstel, ook toen werd al aandacht gevraagd voor de huidige huurders door raadslid Anouar Boutachkourt (Democraten Gorinchem). 

LEKKAGE PvdA raadslid Ali Kocak is niet onder de indruk van het bedrag van miljoenen, hij wilde vooral van Tenkink weten of dat zwart op wit staat. Dat blijkt niet het geval. De huurders waren onaangenaam verrast door de plannen van de gemeente om de oude MAVO om te bouwen voor het ISK, ze hadden het bericht via de krant vernomen. Tenkink vertelt op vragen over het onderhoud nog dat ze regelmatig kampen met stroomuitval en lekkage, ook de verwarming laat het weleens afweten. Het raadsvoorstel om de oude MAVO geschikt te maken voor onderwijs stond donderdagavond op de agenda van de gemeenteraad, aanvankelijk als hamerstuk. Door het lange interpellatiedebat over openstelling van de Nieuwe Doelen werd het agendapunt niet meer behandeld, komende maandag vergadert de raad verder en komt ook huisvesting voor ISK aan de orde. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie