.Alle derde klassen brachten tijdens de week van de zorgtechnologie een bezoek aan het i-lab.
.Alle derde klassen brachten tijdens de week van de zorgtechnologie een bezoek aan het i-lab. CVO-AV

Onderwijsconcept Zorghavo op Lyceum Oudehoven

7 februari 2023 om 07:50 Onderwijs

GORINCHEM Na de kick-off van de zorghavo in oktober, vond vorige week een werkbijeenkomst plaats op Lyceum Oudehoven met vertegenwoordigers van CHE, Avans Hogeschool en Lyceum Oudehoven. Samen geven ze vorm aan het curriculum voor de opleiding. In december is er al een vergelijkbare werkbijeenkomst geweest met de zorgpartners. Het doel van de zorghavo is om leerlingen beter voor te bereiden op een vervolgstudie in de zorg en ze alvast praktijkervaring op te laten doen. Rik Zweistra, projectleider zorghavo, is blij dat ook Rivas inmiddels is aangehaakt. Zo kunnen leerlingen ontdekken of de ‘zorg’ bij ze past. En kunnen ze een bewustere keuze maken voor hun vervolgstudie.

Het lesprogramma voor de zorghavo bestaat uit 320 lesuren voor leerlingen van Havo 4 en 5, deze blokuren worden aan het einde van de middag gegeven. Tijdens de lessen komen gastdocenten les geven en kunnen leerlingen proeven aan de zorg tijdens meeloopdagen. In de laatste maanden van het schooljaar werken ze samen aan een praktijkopdracht, daar krijgen ze 70 uur voor. In het vijfde leerjaar werken de leerlingen aan een profielwerkstuk en oriënteren ze zich op zorgopleidingen en bezoeken praktijkscholen. Zorg vormt straks een zelfstandig vak, naast zes andere eindexamenvakken. Er is geen landelijk examen, wel een eindtoets waarin de competenties van de leerlingen worden beoordeeld. Zowel Avans Hogeschool als CHE willen dat leerlingen op de zorghavo een reëel beeld krijgen van werken in de zorg en de vervolgopleidingen. 

Het zijn spannende tijden voor het nieuwe onderwijsconcept, komende maand moet duidelijk worden hoeveel leerlingen inschrijven voor de nieuwe opleiding. Dit schooljaar konden leerlingen op Lyceum Oudehoven al twee modules volgen voor de zorghavo, daar deden dertien leerlingen aan mee. Maar ook leerlingen die van andere scholen instromen in de vierde klas van Lyceum Oudehoven, kunnen kiezen voor de zorghavo, de werving daarvoor is reeds begonnen. Zo was er een voorlichtingsavond voor ouders en leerlingen uit Havo 3. In het schooljaar 2023-2024 start de eerste klas, ongeacht het aantal leerlingen dat zich aanmeldt. Rector Jeroen Spek vindt het belangrijk dat Lyceum Oudehoven-leerlingen opleidt voor een beroep. ,,We zien dat praktisch onderwijs past bij de Havo, zo hebben we al zeven jaar een techniekhavo. Hoe maak je nu een havo die goed aansluit op het HBO? Veel leerlingen stromen uit naar een studie in de zorg. Wij willen als school van betekenis zijn voor de regio en de zorg biedt veel werkgelegenheid. Zo is Rivas met 4000 banen de grootste werkgever in de regio.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie