Afbeelding
BDU Media

Ingezonden: Het huisvuil uit het straatbeeld

30 mei 2023 om 15:38 Opinie

Aan de bestuurders van de stad.

Het nieuwe huisvuilbeleid doet nogal wat stof opwaaien. Een aspect is, wel of niet scheiden van PMT-afval door de bewoners. Het probleem van de stortplaatsen in de openbare ruimte wordt hier niet door opgelost. Als het na-scheiden net zo effectief is of effectiever moeten we dat gelijk gaan doen. Echter de stad vervuilt in hoog tempo. We zijn nog net geen Napels aan de Merwede maar als ik naar de openbare stortplaatsen kijk, komen we er wel dichtbij.

Het is een probleem dat zich al decennia lang voordoet. Het probleem is ontstaan met het plaatsen van de verzamelcontainers in de stad. Toen is het begonnen, met de mogelijkheid om het vuil op straat te gooien (bij de containers). Er zijn stortplaatsen gecreëerd. Alle voorlichting ten spijt, het werkt niet. Ik heb ook het idee dat het niet hoog op de prioriteitenlijst staat. Vorig jaar heb ik een aanzichtkaart gemaakt met groeten uit de mooiste vestingstad, met de containers rondom in het huis- en grofvuil. Ik heb deze kaart gemaild naar alle politieke partijen en de burgemeester. Ik kreeg maar twee reacties terug van Stadsbelang en van CU/SGP. Ik neem aan dat de rest het niet als een probleem ziet.

Wat zou het een verademing zijn als de stad schoon wordt.

Een oplossing kan zijn om elk huis uit te rusten met containers met een kenteken. Die de bewoner plaatst in zijn tuin, tuintje, plaatsje, berging, schuur, garage of fietsenhok. De containers worden wekelijks geleegd. De containers worden ‘s morgens na 6.00 uur aan de straat gezet en s `avonds voor 20.00 uur weer binnengehaald door de bewoners.

De verzamelcontainers worden verwijderd zodat de gedoogde stortplaatsen verdwijnen uit het straatbeeld. En we weer een frisse en schone stad tegemoet kunnen zien.

Op de plaatsen waar containers verwijderd worden, kunnen in sommige gevallen extra openbare parkeerplaatsen of plantsoentjes gerealiseerd voor een fijner leefklimaat voor de burgers van de stad. Op deze manier wordt het vuilnis gewoon weer de verantwoordelijkheid van de bewoners en geef je niet de mogelijkheid om het vuil als een probleem van de openbare ruimte te maken.

De ondergrondse container is een heilloze weg, met - en/of zonder pasjes. “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”.

Laten we op deze manier, na de titel mooiste vestingstad te hebben binnen gesleept, ook proberen de schoonste vestingstad te worden.

Gerard van Wijgerden

P.S. Over de kosten mis ik veel info. Het enige is dat je zelf bepaalt, door de hoeveelheid restafval, wat je gaat betalen. Dit zie ik als een eufemisme voor: het wordt veel duurder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie