Afbeelding
BDU Media

Ingezonden: “Betalen voor elke zak afval”

3 april 2023 om 09:15 Opinie

“Betalen voor elke zak afval”. Dat was de kop van het artikel in De Stad Gorinchem van 21 maart jl.

Mijn irritatie begon gelijk bij de 1e regel. ,,Mensen die een nieuwe bank kopen en thuis laten bezorgen, kunnen toch ook zelf regelen dat diezelfde bank bij vervanging wordt weggebracht.”

Dus.. als ik een nieuw bankstel koop, heb ik dan ook vanzelfsprekend een aanhanger of busje (of mensen om me heen die dat hebben) waarin ik mijn bankstel in weg kan brengen?

Trouwens, ik snap de link niet tussen ondergrondse container en bankstel. Maar als ik een pasje heb, ga of kan ik geen bankstel meer naast de container zetten? Wat ik toch al niet deed maar gewoon de afdeling grofhuisvuil belde om mijn oude bank op te laten halen (nog gratis).

En over grofhuisvuil wegbrengen (dadelijk ook met een milieupas), hoe zit dat? Moet ik per kg betalen of per bezoek? Want of ik nu wat blikjes verfresten inlever of iemand met een aanhanger snoeiafval komt brengen is een groot verschil.

Terug naar het bankstel: komt de gemeente die dadelijk nog wel (gratis) ophalen of ga ik dan per rit of kg betalen? Want ik kan nu wel zeggen dat als ik bel voor mijn bankstel, ik er altijd wel achter kom dat er nog wel wat meer mee kon of dat er buurtbewoners zijn die ook wel iets hebben wat mee kan en bij het bankstel zetten.

Bedrijfsafval wat “gedumpt” wordt: een pasje is dan toch al voldoende om dat tegen te gaan, dat hoeft toch niet betalend te zijn?

Ik heb last van mijn handen en kan geen grote, grijze afvalzak dragen, dus ga ik meerdere keren met een klein zakje naar de container. Gaat me een flinke duit kosten dan. En m’n neus maar even dichtknijpen als mijn afvalzakje stinkt, maar nog niet vol zit.

En je poepzakje maar mee naar huis nemen, want hier in Dalem heb ik maar 1 prullenbak ontdekt.

Ik betaal nu 371 euro per jaar voor afvalstofheffing, hoeveel wordt er in mindering gebracht als ik dadelijk per zak of kg moet betalen? Hoop dat wethouder Mark de Boer over deze plannen goed heeft nagedacht.

Su uit Dalem

advertentie
advertentie