Antropoloog Dilara Erzeybek onderzoekt rol van  volkstuintjes bij migranten
Antropoloog Dilara Erzeybek onderzoekt rol van volkstuintjes bij migranten Hannie Visser-Kieboom

Antropoloog Dilara Erzeybek onderzoekt in Gorinchem de rol van volkstuintjes in migrantencultuur

12 februari 2024 om 14:52 Overig

GORINCHEM Antropoloog Dilara Erzeybek (28) uit Leiden is woensdag 20 februari te gast in wijkcentrum de Rozenobel bij de verhalenmaaltijd ‘Geworteld in Gorinchem’.  Voor haar studie antropologie deed ze onderzoek naar de rol van volkstuintjes in het leven van migranten in Rotterdam, Leiden en Gorinchem

door Hannie Visser-Kieboom 

,,Veel migranten wonen in appartementen en missen dan hun tuin. Het contact met de aarde, maar ook het contact met het groen. Voor veel migranten is zo’n volkstuintje vooral nostalgie, het herinnert hen aan hun kindertijd in hun thuisland. Ze voelen zich thuis op hun volkstuintje. Tijdens het veldwerk ontdekte ik ook dat veel families een huisje bouwen op de volkstuinen en dat ze daar vaak hetzelfde kacheltje hebben om een vuurtje te stoken en zelf brood te bakken of op te koken”, zo vertelt Dilara, die 28 jaar geleden in Gorinchem werd geboren. Voor haar studie verhuisde ze naar Leiden. 

Ze deed ook veldwerk op de volkstuintjes in Gorinchem, maar bijvoorbeeld ook in Arkel worden veel volkstuintjes gehuurd door migranten. Haar onderzoek is onderdeel van een groter onderzoek van de Universiteit Leiden naar het (immateriële) erfgoed van migranten. Dilara maakte voor haar eigen onderzoek een documentaire van het volkstuintje van haar tante in Gorinchem. Op haar laptop toont ze de ontroerende beelden, waarop is te zien hoe haar eigen oma temidden van  haar familie spontaan vertelt over haar eigen kindertijd in Turkije. Dilara  gebruikt vaker film als onderzoeksmethode en werkt thans aan een langere documentaire over dit onderwerp. Als ze hoort dat Hazel Aydemir-Atilla graag naar het volkstuintje van haar familie in Arkel gaat, is een afspraak om daar te filmen snel gemaakt.

Tijdens de Verhalenmaaltijd in de Rozenobel toont ze haar documentaire aan het publiek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie