Vorig jaar werd nog wel carnaval gevierd bij de Nieuwe Doelen
Vorig jaar werd nog wel carnaval gevierd bij de Nieuwe Doelen foto; gp-buro

"Wij hadden de carnavalsverenigingen graag geholpen"

18 oktober 2019 om 20:02 Overig

Gorinchem – Gemma Biesheuvel van theater 't Pand heeft de gemeente Gorinchem hulp aangeboden voor het eerder openstellen van de Nieuwe Doelen voor de carnavalsverenigingen. Ook vorig jaar hebben ze geassisteerd bij het carnaval. Toch liet wethouder Dick van Zanten weten dat hij de Nieuwe Doelen niet open wil stellen voor korte tijd. 

 "Wij hadden de carnavalsverenigingen graag geholpen. Vorig jaar hebben we de Nieuwe Doelen ook geopend voor het carnaval en nu zou dat nu niet kunnen? Waarom gebruikt de gemeente de kracht van de stad niet? Wij moeten dat met Gorcumse vrijwilligers toch zelf op kunnen lossen", zo vertelde ze tijdens de bespreking van de Cultuurvisie op het stadhuis. Ook een groot aantal carnavalsverenigingen was op het stadhuis om te protesteren tegen het veto van de gemeente om de Nieuwe Doelen eerder op te stellen dan 1 april zodat daar ook het carnaval gevierd kan worden. De wethouder bleef echter bij zijn standpunt dat de Nieuwe Doelen niet eerder open gaat. "De gemeente heeft regelmatig gesprekken gevoerd met de carnavalsvereniging. Tijdens deze gesprekken hebben wij ook uitgelegd dat De Nieuwe Doelen niet voor een korte tijd kan worden opengesteld in verband met de hoge kosten die dit met zich meebrengt".

Gemma Biesheuvel toonde zich ook ontstemd dat de gemeente Gorinchem voor de tijdelijke exploitatie van de Nieuwe Doelen alleen bij externe partijen een offerte heeft aangevraagd. "Bij geen enkele Gorcumse instelling is een offerte aangevraagd voor de exploitatie van de Nieuwe Doelen tijdens de tijdelijk heropening. Terwijl wij notabene de ervaring hebben en het pand anderhalf jaar open hebben gehouden. Wij wisten ook niets van die offertes, dus hoe is de uitvraag naar de stad verlopen?" Biesheuvel vreest dat straks een landelijke keten het theater opkoopt en dan gaat gebruiken als congreszaal. De gemeente laat weten dat ze voor de tijdelijke exploitatie bewust offertes heeft aangevraagd bij externe partijen buiten Gorinchem. "De gemeente wil iedere vorm van schijn vermijden door gegadigden bij de uitvraag voor exploitatie van De Nieuwe Doelen ook te betrekken bij de uitvraag voor de tijdelijke openstelling".

Het opvragen van offertes bij niet Gorcumse instellingen lijkt in tegenspraak met de plannen voor de verbouwing van de Nieuwe Doelen voor 7 miljoen euro, zoals deze is verwoordt in de Cultuurvisie. Daarin wordt voorgesteld om een uitvraag te doen aan de stad voor de exploitatie van de Nieuwe Doelen. Deze moeten voor 1 april 2020 bij de gemeente Gorinchem zijn ingediend, zodat rekening gehouden kan worden met de wensen van een nieuwe exploitant bij de verbouwing. 

Tijdens de bespreking van de Cultuurvisie door de gemeenteraad werden ook wensen van de culturele organisaties opgehaald over de toekomst van de Nieuwe Doelen. Zo zou onderscheid gemaakt moeten worden tussen de grote theaterzaal en de ruimtes daarom heen. De foyer zou verbouwd kunnen worden, zodat meer culturele organisaties daar onderdak kunnen vinden en het pand beter benut wordt (HVK).

advertentie
advertentie