Vuurwerkoverlast kan straks gemeld worden via een app
Vuurwerkoverlast kan straks gemeld worden via een app Stad Gorinchem

Raad wil meer handhaving op vuurwerkoverlast

11 september 2020 om 09:35 Overig

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant-Brienen gaat werk maken van meer handhaving op het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Die toezegging deed ze na bespreking in de raad van de aanpak van de vuurwerkoverlast.

Gorinchem gaat het aantal vuurwerkvrije zones uitbreiden met een zone rond het Dierenasiel. In de voorbije jaarwisseling waren reeds vuurwerkvrije zones ingesteld rond het Beatrixziekenhuis, verpleeghuis Het Gasthuis, het Natuurcentrum Gorinchem alsmede het Gijs van Andelpark. IRivas Zorggroep liet weten dat zij een zone rond de Bannehof en de Schutse niet nodig acht. Mede omdat bewoners daar juist genieten van vuurwerk dat door het personeel op kleine schaal wordt afgestoken. 

Verder wil Gorinchem een pilot starten met twee vrijwillige vuurwerkvrijzones; bewoners kunnen hier zelf voor kiezen. Laura Pellekaan van Democraten Gorinchem liet weten sceptisch te zijn over de vrijwillige zones. Om het verbod op vuurwerk te handhaven worden vanaf begin december vier BOA’s ingezet. Meerdere fracties lieten weten behoefte te hebben aan meer handhaving. “BOA’s zijn schaars”, zo liet de burgemeester weten. Toch gaat ze zich inzetten voor meer handhaving en zegde toe de raad hierover tijdig te informeren.

Naast de vrijwillige vuurwerkzones als pilot krijgt Gorinchem ook een gemeentelijke vuurwerkoverlast meldingsapp. Inwoners kunnen de Mobile Alert App gratis op hun telefoon of tablet installeren en meldingen maken. De kosten voor de gemeente voor de app zijn 5.138 euro. Na vragen over het gebruik van de app voor ‘digibeten’ liet de burgemeester weten dat er ook een telefoonnummer komt waarop vuurwerkoverlast kan worden gemeld. De gemeenteraad neemt op 24 september een definitief besluit over alle maatregelen om de vuurwerkoverlast terug te dringen in de stad.

advertentie
advertentie