De raadsleden Laura Pellikaan en Dieuwertje Stevens samen in gesprek over de politiek in Gorinchem
De raadsleden Laura Pellikaan en Dieuwertje Stevens samen in gesprek over de politiek in Gorinchem Hannie Visser-Kieboom

Jonge raadsleden willen met dialoog de kloof in de raad verkleinen

30 juli 2020 om 15:25 Politiek

GORINCHEM Hoe goed luisteren we eigenlijk naar elkaar? Die vraag popt iedere keer weer op tijdens een gesprek met de jonge raadsleden Laura Pellikaan (24) en Dieuwertje Stevens (29). Op een Gorkums terras spreken ze over politiek, hun drive om zich als jongere in te zetten voor de stad èn de kloof tussen coalitie en oppositie in de gemeenteraad.

Voor beide jonge vrouwen is het een spannende tijd, allebei proberen ze deze zomer hun studie af te ronden. Laura Pellikaan studeert af in genderwetenschappen en Dieuwertje Stevens werkt nu nog hard om haar studie autonome fotografie eind oktober af te ronden met een expositie in Amsterdam. Verder delen ze hun passie voor politiek. ,,Ik studeerde eerst journalistiek en moest een keer een verslag maken van een raadsvergadering. Toen ontdekte ik dat je echt invloed kunt uitoefenen als raadslid”, zo vertelt Laura enthousiast. Ze switchte van studie en werd zelf politiek actief. ,,Ik ontdekte ook dat ik liever de dingen zelf doe, dan alleen maar schrijven over politiek.” In 2018 werd ze raadslid voor Democraten Gorinchem. 

RECHTVAARDIG Dieuwertje Stevens is eind 2019 geïnstalleerd als raadslid voor de SP. Haar politieke interesse begon al vroeg en op haar 16e werd ze SP lid. Ze wordt vooral gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel en wil zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving. ,,Maar politiek is een log orgaan, alles werkt met vertraging. Je kunt bijna nooit even snel iets regelen, het is vaak een jarenlang proces. Maar het gaat er niet om wat ik zelf bereik, als raadslid dien je vooral de stad.”

POGO Het betrekken van meer jongeren bij de politiek is voor beiden nog een zoektocht. Dieuwertje vindt het lastig om andere jongeren te betrekken, zo heeft ze veel vrienden buiten Gorinchem wonen. ,,Over politiek in het algemeen zeggen ze snel ‘dat is niets voor mij’. Vaak is het ook onbekendheid. Waar gaat het over; dat varieert van een scheve stoeptegel tot een debat over opvang van vluchtelingen, dat is zo breed. Maar ik heb ook wel vrienden die onze moties meelezen. De laatste tijd word ik ook wel meer aangesproken, maar niet alleen door jonge mensen. Ze vertellen dan over wat hen bezig houdt en dingen die niet goed gaan in de stad. Zo zijn mensen oprecht boos over wat er nu met PoGo gebeurd. Dan dreigen ze het vertrouwen in de gemeente te verliezen. Het systeem geeft ook belemmeringen om politiek aantrekkelijk te maken, mensen ervaren teveel afstand”. De afstand wordt volgens het SP raadslid ook vergroot door teveel ambtelijke taal en jargon in raadsvoorstellen. Reden voor de SP om in een eerdere motie te pleiten voor begrijpelijke taal. Laura: “Je probeert vooral de vertaalslag te maken in je persoonlijke omgeving. Dan vertel je dat je met de mobiliteitsvisie probeert van de stad een fijnere plek te maken om te wonen, doordat je minder lang in de file hoeft te staan op de Banneweg. Als je daarover vertelt is er grote interesse, ik heb bijvoorbeeld heel veel reacties gehad op mijn voorstel om ‘tiny forests’ aan te planten. Berichtjes op facebook werden heel veel gedeeld en zo hoop je dat er een vlammetje ontstaat bij andere jongeren.”

MINDER POLITIEK Voor Laura Pellikaan was het verkleinen van de afstand tussen de inwoners en de gemeenteraad één van de redenen om zich aan te sluiten bij Democraten Gorinchem. ,,Wij willen minder politiek en meer ruimte voor dialoog, we willen doorpakken en besluiten nemen. De politiek in een nieuw jasje met een nieuwe invulling, we willen die beweging in gang zetten. Zo proberen we op social media uit te leggen wat we doen en zo contact te zoeken.” Het brengt het gesprek vanzelf op de dialoog in de raad tussen coalitie en oppositie. Tijdens de laatste raadsvergadering vroeg Dieuwertje Stevens juist aandacht voor de kloof tussen beiden. Ze mist in de raad vooral het debat over de inhoud van de beleidsvoorstellen en moties van de oppositie. ,,Het inhoudelijke gesprek verloopt moeizaam, omdat wij als oppositie vaak te horen krijgen dat we het ‘verkeerd zien’. Het luisteren ontbreekt bij de coalitie, bijna al onze moties en reacties op beleidsvoorstellen worden negatief geadviseerd door het college. Dus hoe goed luisteren we dan echt naar elkaar? Wij willen dat de stad beter wordt, dat moeten we vooral samen doen. Democratie is juist dat de kleine meerderheid luistert naar een grote minderheid. Vaak wordt het 13-12 in de raad. Het gaat in de politiek niet om winnen, al denken veel mensen van wel. Het gaat om wat het beste is voor Gorinchem.”

DOORGAAN Laura Pellikaan staat open voor de kritiek van Dieuwertje, maar herkent zich niet echt in het verwijt dat de coalitie niet luistert. Ze wijst op de vele moties die juist wel zijn aangenomen in de raad. ,,Wij willen graag de verbinding zoeken, vlak voor de laatste raadsvergadering hebben we met elkaar een gezamenlijke sessie gehad. Misschien moeten we meer sessies houden om zo met elkaar het goede gesprek te blijven voeren. Dit draagt ook bij aan de aantrekkelijkheid van de politiek.” Toch meent Laura ook dat de tegenstellingen in de raad inherent zijn aan politiek bedrijven. Die tegenstellingen in de raad zijn voor haar dan ook zeker geen reden om af te haken aan het einde van deze raadsperiode. ,,Mijn energie is nog lang niet op, dus ik wil nu zeker doorgaan na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.” Dieuwertje aarzelt iets langer als haar gevraagd wordt of ze ook na 2022 raadslid wil blijven. ,,Ik neig zeker naar een ja, maar weet het nog niet helemaal met zekerheid.”

advertentie
advertentie