Het innovatie- en Afstudeercentrum wordt gevestigd in de omgeving Hoefslag/Haarweg
Het innovatie- en Afstudeercentrum wordt gevestigd in de omgeving Hoefslag/Haarweg Gemeente Gorinchem

Lof voor wethouder Van Doesburg

2 oktober 2020 om 13:30 Overig

GORINCHEM – Raadsleden deelden donderdagavond complimenten uit aan wethouder Ro van Doesburg voor zijn voorstel voor oprichting van het Innovatie- en Afstudeercentrum als onderdeel van de Beroepencampus. De raad was vooral content over het toevoegen van de missie aan het raadsvoorstel.

De lof voor de wethouder stond in schril contrast met de reacties vanuit de raad op het eerdere raadsvoorstel. Voor de zomervakantie werd de definitieve reservering van 4.75 miljoen euro voor het Innovatie- en Afstudeercentrum (IAC) als onderdeel van de Beroepencampus nog aangehouden door de raad en kreeg de wethouder de opdracht zijn huiswerk over te doen. ,,Door wrijving meer glans”, zo stelde SGP raadslid Frank Barth. “Wij zijn tevreden hoe de wethouder dit heeft opgepakt en dit tot één geheel heeft gesmeed. We hebben dit initiatief nodig voor de werkgelegenheid en de opleiding van voldoende vakbekwame mensen”. Ook andere fracties toonden zich tevreden met toevoegen van de missie, zodat het plan niet meer louter en alleen om een gebouw draait.

Vanuit het regionale profiel en een analyse van trends en ontwikkelingen zijn twee ontwikkelthema’s benoemd met een verbindend karakter in de regio Gorinchem. Het gaat om Smart Industry (digitalisering en robotisering) en Klimaat, Energietransitie & Circulariteit. De schoolbesturen CVO-AV, OVO, Gomarus en Da Vinci College, een afvaardiging van het bedrijfsleven, Rivas en de gemeente Gorinchem vormen samen een Stuurgroep die de planvorming rond het IAC verder gaat uitwerken. Wethouder Ro van Doesburg gaat met hen ook in gesprek voor een beter werktitel dan de afkorting RBIC/IAC.

Voor het nnovatie- en Afstudeercentrum is nog geen exacte locatie gevonden, gekeken wordt naar aanpassing van bestaande schoolgebouwen in het gebied Hoefslag/Haarweg. Voor de nieuwbouw van ’t Gilde – eveneens onderdeel van de Beroepencampus – heeft de gemeente wel een plek op het oog. Het gaat om het terrein van paardensportvereniging HIppos aan de Grote Haarsekade. Inmiddels zijn de eerste gesprekken geweest met het bestuur van de vereniging. Van de 4,75 miljoen euro die de gemeente Gorinchem uittrekt voor het Innovatie- en Afstudeercentrum is een bedrag van 750.000 euro gereserveerd voor HIppos. De 4.75 miljoen euro voor het IAC wordt aangevuld met 1.9 miljoen uit de Regiodeal.

advertentie
advertentie