De Spoedeisende Hulp bij het Beatrixziekenhuis is niet gevaar, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer
De Spoedeisende Hulp bij het Beatrixziekenhuis is niet gevaar, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer 112 Zuid-Holland Zuid

Spoedeisende hulp bij Beatrixziekenhuis niet in gevaar

16 december 2020 om 08:12 Overig

GORINCHEM Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport schrijft in antwoord op vragen van het SP kamerlid Van Gerven dat er geen sprake is van sluiting van de Spoedeisende Hulp bij het Beatrixziekenhuis.

Enkele weken geleden werd de dreigende sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) gelinkt aan de houtkoolschets acute zorg. Daarop starten Jeanette Hessels en Kitty van Ieperen een petitie die inmiddels meer dan 20.000 keer is getekend. Op 2 december boden ze de petitie aan de Tweede Kamer aan. De minister laat in de beantwoording van de Kamervragen weten dat nooit geen sprake is geweest van het sluiten van de afdeling. ,,Ik heb me over de situatie in het Beatrixziekenhuis laten informeren door de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Er blijkt geen sprake van het sluiten van de spoedeisende hulp (SEH). Ook in het verleden is dit niet aan de orde geweest. Ik onderschrijf dat toegankelijkheid tot de acute zorg van groot belang is.”

De houtskoolschets acute zorg beschrijft een perspectief op een nieuwe inrichting en bekostiging van het acute zorglandschap. De houtskoolschets beschrijft dat uitsluitend de hoog-complexe acute zorg geconcentreerd zal worden om de beste kwaliteit te borgen. Het overgrote deel van de acute zorg kan nog steeds lokaal, dichtbij de patiënt, verleend worden. Er moet nog een groot aantal onderwerpen uit de houtskoolschets, zoals de invulling van integrale spoedposten, nader worden verkend, onderbouwd en uitgewerkt. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld spoedposten. Belanghebbenden kunnen tot 1 januari 2021 reageren op de houtkoolschets, verdere besluitvorming is aan het nieuwe kabinet.

Rivas Zorggroep woordvoerder liet destijds al weten dat in de Houtkoolschets Acute Zorg geen sprake was van een voorgenomen besluit op sluiting van de SEH. Wel is Rivas in overleg met huisartsen om te komen tot een visie op de toekomst van de acute hulp in het ziekenhuis. Ook wordt gekeken naar het efficiënter organiseren van de spoedeisende hulp. Naast de petitie tegen dreigende sluiting kwamen ook gemeenteraden in de actie en deden via moties een oproep de SEH open te houden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie