Woningbouw in Hoog Dalem
Woningbouw in Hoog Dalem Stedin

Huizenprijzen in Gorinchem stijgen met tien procent

27 december 2020 om 16:15 Overig

GORINCHEM De huizenprijzen zijn in de gemeente Gorinchem in het afgelopen jaar gemiddeld met tien procent gestegen, dat is meer dan het landelijk gemiddelde. Betaalden kopers in 2019 gemiddeld 314.000 euro; in 2020 was dat al 347.000 euro. Voor woningnzoekenden betekent dit soms dat ze ondanks een hoger bod dan de vraagprijs, toch achter het net vissen.

TWAALF PROCENT NVM makelaar Luuk Ophoff van Leuk Makelaars laat weten dat ook het aantal transacties in Gorinchem (1 november 2019 – 1 november 2020) met twaalf procent is gestegen van 462 naar 519 woningen, appartementen en bouwgrond. Leuk Makelaars nam een kwart van die verkopen in Gorinchem voor haar rekening. In de huurmarkt zijn de huren vrijwel gelijk gebleven, wel is het verhuurde oppervlak gedaald, zodat per saldo toch meer huur wordt betaald voor een kleinere woning. In tien maanden tijd (tot 1 november 2020) zijn in Gorinchem 108 woningen en appartementen verhuurd.

KLEINERE STAD Het overbieden op de vraagprijs is geen uitzondering meer zo laat Ophoff weten. ,,Voorheen was het gebruikelijk dat je iets onder de vraagprijs bood, maar dat is niet meer bij alle makelaars zo. Het is onderdeel van je verkoopstrategie om te kiezen voor een scherpere vraagprijs”. Volgens Ophoff is Gorinchem als kleinere stad sinds de coronacrisis meer in trek. ,,Mensen hoeven niet meer zo nodig in een grote stad zoals Rotterdam of Utrecht te wonen. Ze kiezen liever voor een tuin of een extra slaapkamer. En dan zie je dat de vraag harder stijgt dan het aanbod”. De meeste bezichtigingen zijn bij koopwoningen met een vraagprijs tussen de 200.000 en 250.000 euro; het gaat dan vaak om starters, mensen die gaan scheiden en beleggers.

WONINGCORPORATIE De stijgende vraagprijs voor woningen was ook een inwoner van Gorinchem al opgevallen. Zo had hij bij een zoektocht naar een woning door zijn 24 jarige dochter ontdekt dat bijvoorbeeld een Intervam flat die Poort6 verkoopt, twee maanden geleden nog voor 170.000 euro werden aangeboden en nu voor 182.000 euro. Op het duurste appartementen had zijn dochter een bod gedaan van 189.000 euro, toch was het aan een hogere bieder verkocht. Hij vroeg zich daarop af of Poort6 als woningcorporatie en maatschappelijke organisatie zich mag ‘verrijken’. ,,Het is al voor starters lastig om aan een betaalbaar plekje te komen, je mag toch van een woningcorporatie verwachten dat zij niet mee doen aan het laten ontploffen van de woningmarkt”, zo vraagt hij zich af. De stijgende vraagprijs zag hij al eerder bij de flats aan de Dr. Van Straatenweg die nog niet zo lang geleden voor 140.000 euro werden verkocht, maar nu voor twee ton worden aangeboden. Poort6 laat weten dat ze bij de verkoop van appartementen wettelijk verplicht is om een onafhankelijk taxateur in te schakelen en zich dan aan die richtprijs moet houden. Verkoopprijzen kunnen wijzigen door bijvoorbeeld populariteit van een woning, ligging en de marktontwikkelingen. Op Intervamflats die te koop worden aangeboden reageren gemiddeld zo’n tien tot vijftien mensen bij Poort6.  

ZOEKTIJD Voor een portiekflat zoals de Intervam ligt de gemiddelde zoektijd in Gorinchem op 1,4 jaar (inschrijftijd gemiddeld 3,8 jaar), gemeten over de laatste 12 maanden. Voor een galerijflat ligt de zoektijd gemiddeld op 1,1 jaar (inschrijftijd 4,4 jaar). Poort6 maakt onderscheid tussen inschrijftijd en zoektijd. Niet iedereen die zich bij Woongaard inschrijft is actief op zoek naar een woning. De zoektijd geeft aan hoeveel tijd er zit tussen het moment dat een woningzoekende actief gaat zoeken (reageren) en het moment dat hij een woning vindt.

DOORSTROMING Uit de woningmarktanalyse van de gemeente Gorinchem en Poort6 kwam naar voren dat tot 2030 nog zo’n 900 extra woningen gebouwd moeten worden om de groei van de bevolking op te vangen. Poort 6 wil zo’n 250 nieuwe huurwoningen bouwen. In Gorinchem woont 47 procent van de bewoners in een sociale huurwoning. Vooral senioren wonen vaak in een huurwoning. Poorrt6 heeft 6500 woningen, daarvan zijn 1400 woningen gelabeld voor 55 plussers. Voor de jongeren zijn bij Poort6 599 woningen beschikbaar voor een maximum van 430 euro huur. Juist in deze categorie stokt de doorstroming. Van de woningen kwamen in 2017 nog 100 woningen vrij, terwijl dat in 2019 nog maar 65 woningen zijn.

advertentie
advertentie