Het ontwerp van de elektrische veerpont
Het ontwerp van de elektrische veerpont Riveer

Aanbesteding elektrische veren achter gesloten deuren

14 januari 2021 om 15:38 Overig

GORINCHEM De gemeenteraad praat vanavond achter gesloten deuren over de Europese aanbesteding van twee elektrische veerponten. Vanaf juli 2020 kon worden ingeschreven, de sluitingsdatum was 12 oktober. De aanbesteding was en herhaling van een eerste aanbesteding in 2019 die mislukte. Toen schreef geen enkel bedrijf in voor de bouw van de veren.

De opdracht voor de Europese aanbesteding bestond uit de bouw van de veerponten, laadinfra vanaf de wal naar de veerpont en aanpassing van de afmeervoorziening. Bedrijven konden tot uiterlijk 12 oktober 2020 inschrijven op basis van een vast, vooraf opgesteld ontwerp, of op basis van een eigen alternatief ontwerp. De beoogde ingangsdatum van de overeenkomst was eind november 2020. Met de bespreking door de raad is dit nu met twee maanden vertraagd. De veerponten moeten in februari 2022 in de vaart worden genomen.

Bij het mislukken van de eerste aanbesteding beriep de gemeente zich op haar onervarenheid met het aanbesteden van dergelijke projecten. De vertraging door een tweede besteding zorgt voor een nadeel in 2020 en 2021 van 260.000 euro door het wegvallen van de provinciale subsidie. Omdat de huidige veerboten nog niet vervangen zijn, lopen ook de kapitaallasten nog door in 2020 en 2021, die zorgt voor een extra nadeel van 139.000 euro. Gorinchem wil met de elektrische veerponten besparen op de exploitatiekosten en de veerdienst verduurzamen. Vanavond wordt de raad bijgepraat over de resultaten van de aanbesteding en een mogelijk vervolg. .

advertentie
advertentie