Wethouder Dick van Zanten is kandidaat voor de Lijst Henk Krol
Wethouder Dick van Zanten is kandidaat voor de Lijst Henk Krol LHK

Dick van Zanten aast op Tweede Kamerzetel voor LHK

14 maart 2021 om 18:24 Overig

GORINCHEM Wethouder Dick van Zanten (Stadsbelang) is kandidaat voor de Lijst Henk Krol, hij staat op een derde plaats. We stelden hem drie vragen over zijn kandidatuur.

Waarom wil je Kamerlid worden?

Ik wil Kamerlid worden, omdat de Haagse politiek er steeds minder lijkt te zijn voor de burger. Dit is de afgelopen tijd pijnlijk duidelijk geworden bij de -zacht gezegd- inconsistente aanpak van de Corona-crisis, bij de toeslagenaffaire en bij de gaswinning in Groningen. En wat te zeggen van de verdeling van de toegenomen welvaart. De jaarlijkse lastenstijging (huren, belastingen, heffingen) evenaart de positieve loonontwikkeling, waardoor de gemiddelde burger er al jaren niets op vooruit is gegaan. En wat te zeggen van de pensioenen die al 12 jaar op rij niet zijn geïndexeerd. Desastreus inmiddels voor de pensioengerechtigden, maar ook bezwaarlijk voor de werkenden die te zijner tijd uitzicht hebben op een lager aanvangspensioen. Ik wil het geluid van alle gedupeerde burgers en ondernemers niet alleen luid laten doorklinken in de Haagse politiek, maar er ook het nodige aan gaan doen. Verder vind ik het belangrijk om de belangen van onze regio in Den Haag scherper op de kaart te zetten.

Wat zou je als eerste veranderen als jouw partij 76 zetels haalt?

De Lijst Henk Krol (LHK), waarvoor ik de financiële portefeuille ga beheren, kiest voor structurele wijzigingen in de overheidsbegroting. We gaan toewerken naar minder overheid, minder overheidsuitgaven en minder belastingen. Inkomens- en pensioenen gaan reëel stijgen, er komt meer geld voor de rechtstaat, voor woningbouw en er komt een verlaging van de AOW-leeftijd voor zware beroepen, minder geld voor de EU, migratie, asiel, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

Hoe voer je campagne tijdens een pandemie?

Dat is best ingewikkeld. En nog ingewikkelder voor nieuwe partijen in de Haagse politieke arena. De traditionele manier van campagnevoeren (politieke bijeenkomsten, flyeren, etc.) is nauwelijks mogelijk en vanwege corona-maatregelen ook niet toegestaan. Campagnevoeren gebeurt vooral via de media en digitaal (sociale) media. Voor nieuwe partijen is het extra moeilijk, omdat de aandacht van de media vrijwel uitsluitend lijkt uit te gaan naar de gevestigde grote(re) partijen en namen. Nieuwe partijen beschikken ook niet over de omvangrijke campagnebudgetten, waar de gevestigde partijen wel over kunnen beschikken. Campagnevoeren is voor nieuwe partijen daarom aanzienlijk lastiger van voor de gevestigde politieke elite. Het is dus gewoon heel hard werken om nieuwe geluiden in Den Haag te kunnen laten doorklinken, maar ook broodnodig. De LHK gaat ervoor!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie