In 2022 herdenkt Gorinchem de moord op de Martelaren van Gorcum èn het Rampjaar 1672
In 2022 herdenkt Gorinchem de moord op de Martelaren van Gorcum èn het Rampjaar 1672 Mooi Gorinchem

Gorinchem in TV serie ‘de Geuzen komen!’

Overig

GORINCHEM Vestingstad Gorinchem is het decor van de tweede aflevering van de TV serie ‘de Geuzen komen!’ Tijdens de 80-jarige oorlog namen de geuzen op 1 april 1572 Den Briel in. Ook Gorinchem opende haar poorten voor de geuzen; het leidde op 9 juli 1572 tot de dood van de negentien ‘Martelaren van Gorcum’.

Het jaar 1572 is het begin van de ‘Geboorte van Nederland’ èn de oorlog die eindigde in 1648 in de erkenning van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 2022 wordt in het hele land herdacht dat het 450 jaar is geleden. Samen met nog zo’n twintig gemeenten neemt Gorinchem deel aan dit programma dat in het teken staat van vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Op 9 juli 2022 wordt herdacht dat het 450 jaar geleden is dat ‘Martelaren van Gorcum’ werden vermoord in Den Briel.

RAMPJAAR In 2022 wordt ook het rampjaar 1672 herdacht; in dat jaar wordt Nederland aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Munster en Keulen. Om de vijand te verdrijven worden dijken doorgestoken en ontstond de Oude Hollandse Waterlinie. Voor de herdenking van het Rampjaar is het Platform Herdenking Rampjaar opgericht.

STAD VAN TOLERANTIE Zowel de herdenking van 1572 als 1672 bieden volgend jaar kansen voor de culturele stadsprogrammering in Gorinchem. Beide jaren kunnen in verbinding worden gebracht met het belang van nationale vrijheid; Gorinchem verbindt dit met de Stad van Tolerantie die ze wil zijn. Gorinchem kan meeliften in nationale campagnes en wil het educatiemateriaal gebruiken voor het Gorcumse onderwijs. De gemeente verwacht dat plannen voor beide herdenkingen komend najaar concreet worden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie