Tanja van der Ploeg sprak op het gemeentehuis met de raad over een Tabak Mag café in Gorinchem
Tanja van der Ploeg sprak op het gemeentehuis met de raad over een Tabak Mag café in Gorinchem Gemeente Gorinchem

Pleidooi van rokers voor ‘Tabak Mag’ café in Gorinchem

26 september 2021 om 11:18 Overig

GORINCHEM Tanja van der Ploeg, voorzitter van de belangengroep Tabak Mag, heeft deze week op de ‘zeepkist’ in het gemeentehuis een pleidooi gehouden voor een Tabak Mag café in Gorinchem. Ze overhandigde na haar pleidooi de aanvraag voor een exploitatievergunning voor zo’n café in Gorinchem. 

Van der Ploeg liet al eerder van zich horen op de zeepkist, toen anderhalf jaar geleden de rookruimtes in de horeca werden afgeschaft. ,,Rokers staan nu in de kou en dat is discriminatie. Van de volwassenen is twintig procent roker volgens de cijfers van het CBS. Gebruikers van andere genots- en verslavingsmiddelen kunnen elkaar allemaal met gelijkgestemden in hun eigen ruimte ontmoeten”, zo liet ze de raadsleden weten. Ze noemde daarbij sexclubs of shisha lounges. ,,Voor gebruikers van tabak moet ook een eigen gelegenheid komen, alleen open voor kaarthouders en 18 plussers, waar een ontheffing geldt van het rookverbod. Wij staan achter het streven van een rookvrije generatie, maar verandering kost tijd. De rokers zijn opgegroeid in een tijd dat roken normaal was, nu zijn ze tweederangs burgers geworden”. 

GEDOGEN Van der Ploeg daagde de raad uit om met ideeën te komen  om een Tabak Mag café mogelijk te maken, ze noemde daarbij manieren zoals het bestemmingsplan, de APV, gedoogbeleid of de kruimellijst voor speciale gevallen. ,,In een seksclub zit je ook binnen, waar het lekker warm is. Waarom is er voor ons niet zo’n plek? Wij willen ook een sociaal leven en mensen ontmoeten” Volgens Van der Ploeg steunt dertig procent van de niet-rokers het pleidooi van Tabak Mag. Zelf denkt ze aan een Tabak Mag café met stickers op de deur en alleen toegankelijk voor kaarthouders. In elk geval geen publiekstoegankelijke ruimte. ,,Desnoods doen we het zonder personeel. Misschien in café Pavlov, dat staat al anderhalf jaar leeg”. Voordat Van der Ploeg zelf op zoek gaat naar een ruimte, wil ze van de gemeente groen licht. Raadslid Schefferlie sprak zelfs over gedogen van het roken door de gemeente. ,,Als we een eigen ruimte hebben, zie je straks vanzelf minder rokers op straat en dat is een goed voorbeeld voor de jeugd”. Afgesproken werd dat de gemeente gaat kijken wat juridisch mogelijk is.

rookvrije generatie
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie