Afbeelding
Sören van Rooij
video

Voorstelling met persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid in Peeriscoop Gorinchem

30 september 2021 om 16:14 Overig

GORINCHEM In theater Peeriscoop staat zondagavond 3 oktober een indrukwekkende voorstelling op de planning. Sprekers Judith Uyterlinde, Tjitske Buwalda en Algaith Alsamuraii vertellen verschillende persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid. De  voorstelling begint om 19.30 uur. 

75 jaar na de Bevrijding zijn de begrippen oorlogsleed, vervolging en vrijheid nog evenzeer aan de orde van de dag als tijdens de Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met de Historische Vereniging Oud-Gorcum wordt een avond georganiseerd vol persoonlijke verhalen met een Gorcums tintje: schrijfster, journaliste en programmamaakster Judith Uyterlinde vertelt het verhaal van haar boek “De Vrouw Die Zegt Dat Ze Mijn Moeder is”, een boeiende familiegeschiedenis van meerdere generaties. Haar grootmoeder, Betje Elkerbout-Bloemendal, was een joodse Gorcumse die die oorlog niet overleefde. Zij woonde in de Burgemeester Gaardlandtstraat in Gorinchem. Voor de woning ligt een ‘struikelsteentje’ ter nagedachtenis aan haar. 

JIDDISCHE MUZIEK Tjitske Buwalda, een dichteres met Gorcumse wortels, neemt ons in haar poëzie mee naar het oorlogsverleden van haar familie. Dat het verhaal van oorlog en vrijheid niet ophield in 1945 wordt duidelijk gemaakt door Alghaith Alsamuraii, bij de meeste mensen uit Gorcum beter bekend als Ray. Deze Syrisch-Iraakse jongen speelt een deel uit zijn voorstelling HOOP, waarin zijn levensverhaal op meeslepende wijze de revue passeert. Op verschillende momenten tijdens deze avond is er Jiddische muziek van het Trio Uijterlinde (David, Leah en Hannah) en voor het publiek is er bij de verschillende onderdelen gelegenheid tot het stellen van vragen.

De voorstelling begint om 19:30 uur en de foyer en kassa zijn vanaf 18:45 uur geopend. Entree bedraagt vijf euro en dit is inclusief een kop koffie of thee voor aanvang en een hapje na afloop. Kaarten zijn te bestellen via www.peeriscoop.nl of telefonisch via 0183-690022.

Meer over het vreselijk lot van de joden in Gorcum in de jaren 1940-1945 is te lezen in deze serie: aflevering 1aflevering 2  en aflevering 3.

advertentie
advertentie