Vicky Bergman gaat op zaterdag 30 oktober drie uur lang staan bij ‘Stichting Samen één’ in de Voermanstraat.
Vicky Bergman gaat op zaterdag 30 oktober drie uur lang staan bij ‘Stichting Samen één’ in de Voermanstraat. Privé

Staan voor de jeugd: actie om aandacht te vragen voor mentale gezondheid

25 oktober 2021 om 15:56 Overig

GORINCHEM De Gorcumse Vicky Bergman gaat op zaterdag 30 oktober drie uur lang staan bij ‘Stichting Samen één’ in de Voermanstraat. Zij doet namelijk mee aan de landelijke actie Last Man Standing, om aandacht te vragen voor mentale gezondheid.


door Eline Lohman

Van 12.00 tot 15.00 uur staat Vicky Bergman rechtop voor het goede doel. ,,Ik ga staan voor de jeugd die in coronatijd veel depressie heeft meegemaakt en zelfmoordgedachten heeft gekregen. Voor hun psychische kwetsbaarheden, dat er over gesproken kan en mag worden. Ik ga letterlijk en figuurlijk staan voor een psychisch gezonde samenleving.”

 Vicky - die betrokken is bij Samen één - doet mee omdat ze een statement wil maken. ,,Ik wil staan voor de jeugd. De jeugd is de toekomst en ik wil dat alles bespreekbaar is en wordt. Zodat de jeugd een fijne toekomst heeft en iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is, ongeacht afkomst, overtuigingen, leeftijd, sekse en geaardheid. Ik doe niet mee om zoveel mogelijk donaties op te halen, maar echt om een statement te maken. Omdat ik een stem wil zijn voor de jeugd die trauma’s meemaakt, misbruikt, mishandeld of gepest wordt. Ik vind dat iedereen meetelt.” 

HEEL WAT MEEGEMAAKT Zij weet waar ze het over heeft, want Vicky heeft in haar verleden ook heel wat meegemaakt op dit gebied. In 2013 schreef ze het boek ‘Doorbroken taboes’ en ze is ambassadeur bij allerlei stichtingen en verenigingen, bijvoorbeeld bij de Vereniging voor Ervaringsdeskundigen. Vicky is ervaringsdeskundige, vertelt zij over haar verleden. ,,Ik mocht zelf vroeger mijn gevoelens nooit laten zien. Op mijn elfde liep ik al rond met zelfmoordgedachten… Ik heb onder meer met seksueel misbruik te maken gehad en extreem geweld. Mijn verleden is voor mij een extra motivatie om mee te doen aan Last Man Standing. Het is mijn passie om nu een stem te zijn voor mensen die deze niet hebben. Ik leef nu gelukkig al jaren mijn eigen leven, maar zonder de juiste hulp was dat me nooit gelukt. En dat wil ik meegeven aan mensen. Ik vind het belangrijk dat mensen die vastzitten in bepaalde situaties weten dat er altijd een uitweg is.”


LHTBI-WERELD De actie van 30 oktober is voor jongeren die met depressie te maken hebben, maar ook nog voor een andere doelgroep: de LHTBI-wereld. Vicky praat regelmatig met jongeren uit deze doelgroep. ,,Ook voor deze doelgroep wil ik een stem zijn. Ik wil dat er in Gorinchem meer bespreekbaar wordt op dit gebied. Op 30 oktober gaan ook mijn regenboogkousen aan en neem ik een regenboogvlag mee. Ik vind het heel belangrijk dat deze doelgroep er ook mag zijn. Het maakt niet uit wie je bent, je bent een mens.” 

De Gorcumse vraagt voor haar actie één euro aan mensen voor sponsoring. Deze donaties gaan naar MIND, die zich inzet om psychische problemen bij jongeren te voorkomen en zij die er last van hebben te ondersteunen, bijvoorbeeld met trainingen empowerment. Kijk ook voor meer informatie over Vicky’s actie de website lastmanstanding.doemeemetmind.nl/actie/vicky-bergman. Op www.samen1gorinchem.nl is meer informatie over de stichting te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie