In de Kraansteeg hangen voorbeelden van vergroening van de stegen in de binnenstad
In de Kraansteeg hangen voorbeelden van vergroening van de stegen in de binnenstad Hannie Visser-Kieboom

Gorinchem trekt geld uit voor oppimpen van stegen in de binnenstad

4 april 2022 om 08:07 Overig

GORINCHEM Bijna vier jaar na oplevering van het Stegenplan in de binnenstad heeft het college 37.000 euro uitgetrokken voor de uitvoering. In het stegenplan worden veertien stegen uit de binnenstad benoemd, waar de leefbaarheid verbeterd kan worden met groen, verlichting of kunst.

Het gaat zowel om het verfraaien en schilderen van saaie stegen tot het vergroenen met geveltuintjes. Ook verlichting van stegen vormt onderdeel van het stegenplan. In het plan Warenhuis Binnenstad van ondernemersvereniging Hartje Gorkum om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers is ook aandacht voor het stegenplan. Hartje Gorcum pleitte ook voor kunst in de stegen, ze is daarvoor al in overleg met De Spreekkamer. 

SCHILDEREN Vaak zijn de stegen somber of is sprake van achterstallig onderhoud van panden of een rommelige inrichting, zo schrijft de gemeente in het stegenplan. Reden om samen met bewoners aan de slag te gaan om de stegen op te pimpen. Bewoners kunnen voor hun plannen subsidie aanvragen voor zowel vergroening als verlichting. Het schilderen van gevels wordt aan de pandeigenaren zelf overgelaten. Het gaat om de volgende stegen: Bornsteeg, Weessteeg, Kerksteeg, Kraansteeg, Helmsteeg, Karnemelksteeg, Eendvogelsteeg, Kabeljauwsteeg, Kapelsteeg, Broerensteeg, Tinnergietersteeg, Gasthuisgang, Knipsteeg en Ariën Brandsteeg.

Geveltuintjes dragen bij aan de leefbaarheid en biodiversiteit en helpen tegen hitte in de stad. De gemeente zorgt voor de tuinaarde en de planten, ze heeft zelfs een lijstje met planten waaruit bewoners kunnen kiezen, zoals vrouwenmantel, ooievaarsbek, blauwe regen of kamperfoelie. Ook kunnen bewoners verlichting in de steeg aanvragen.

In een tegeltableau is de herinnering aan de automatiek in de Gasthuisgang op creatieve wijze verbeeld
Het gedicht 'Geborgenheid' van Jenneke Mijnlieff-Verschoor in de Tinnegieterssteeg
Wethouder Ro van Doesburg ontving in 2018 het eerste exemplaar van het Stegenplan.
Gevelreclame in de binnenstad
Nieuwsteeg
advertentie
advertentie