De winkelpassage in de Botersteeg is in beeld als cultuurstraat
De winkelpassage in de Botersteeg is in beeld als cultuurstraat Gemeente Gorinchem

Cultuurstraat met bibliotheek in winkelpassage Botersteeg weer in beeld

10 februari 2022 om 07:46 Overig

GORINCHEM De kans op een Cultuurstraat in de winkelpassage in de Botersteeg is weer gegroeid, nu het college opnieuw onderzoek doet naar verhuizing van de bibliotheek naar die locatie. Eerder was dit plan afgeschoten omdat huisvesting te duur leek. De Cultuurstraat vormt een culturele as vanaf de parkeergarage Kweeklust, via de Nieuwe Doelen naar de binnenstad.

De Botersteeg is niet de enige optie voor huisvesting, ook de huidige bibliotheek op Groenmarkt 1 blijft nog in beeld, bibliotheek Aan Zet heeft zelf een voorkeur om niet te verhuizen. Al in 2014 ontstond het plan het pand aan de Groenmarkt te verkopen, het pand is verouderd en te ruim voor de huidige dienstverlening van de bibliotheek. Onder de noemer ‘Huis van Inspiratie’ zocht de gemeente een nieuwe plek waar meerdere culturele functies onder één dak gehuisvest kunnen worden. De bibliotheek zet zich in voor het bevorderen van cultuurparticipatie, bevorderen van lees- en digitale vaardigheden, inspireren en talentontwikkeling, ontmoeten en verhalen delen en kennis ontwikkelen.

ONTMOETINGSPLEK In de cultuurvisie 2019-2023 koos de gemeenteraad voor de bibliotheek en de toekomst van de Nieuwe Doelen als twee aparte trajecten. Verhuizing naar de Botersteeg mocht echter niet duurder worden dan de huidige huisvestingslasten, ook zou het aantal vierkante meters kleiner worden (900-1234 m2) dan in de huidige bieb. Jaarlijks beschikt de bibliotheek over 665.000 euro, dit is inclusief cultuurparticipatie. Vanwege de verouderde huisvesting aan de Groenmarkt kwam de Botersteeg in beeld met als meerwaarde een culturele ontmoetingsplek in de stad. Bovendien draagt huisvesting op die plek bij aan vermindering van de leegstand in de binnenstad. Maar uit het eerste onderzoek naar verhuizing naar de Botersteeg bleek deze te duur.

KERNWINKELGEBIED Reden om ook te kijken naar het voormalige Rabobank kantoor aan de Nieuwe Walsteeg en Haarstraat. Verder werd onderzocht of handhaven van de bieb op de Groenmarkt een optie is. Uit dit tweede onderzoek blijkt dat de Rabobank afvalt en alleen de Botersteeg en de Groenmarkt over blijven. Het pand aan de Groenmarkt is te groot, zodat een nieuwe huurder gezocht moet worden. Verder moet het pand verbouwd worden, daardoor stijgen de huisvestingslasten. Datzelfde geldt voor verhuizing naar de Cultuurstraat. Wel past de verhuizing bij de plannen voor verkleining van het kernwinkelgebied. Verder levert dit een economisch spin-off op doordat meer bezoekers aan de binnenstad worden verwacht. Indien gekozen wordt voor de Cultuurstraat zijn beide zijden van de Botersteeg in beeld voor huisvesting van de bibliotheek.

SCENARIO’ Tijdens de begrotingsbehandeling van november vorig jaar kaartte CDA raadslid Lennart Onvlee de trage gang van zaken rond de verhuizing van de bibliotheek aan. Wethouder Dick van Zanten wees naar de bibliotheek AanZet, die niet met voorstellen zou komen. Daarop nam de raad unaniem een motie aan en riep het college op nog voor de komende gemeenteraadsverkiezingen met een oplossing te komen. Vanavond spreekt de raad opnieuw over de toekomstbestendige huisvesting van de bibliotheek met de twee scenario’s van de winkelpassage in de Botersteeg of de huidige locatie aan de Groenmarkt.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie