Afbeelding
Foto: Pixabay

Maak een thuis van je nieuwbouwwoning

9 februari 2024 om 13:01 Partnercontent

Als je een nieuwbouwhuis koopt dan loop je bij de oplevering misschien nog wat onwennig rond. Er heeft nog nooit iemand in het huis gewoond dus je kunt je vaak lastiger een voorstelling maken van hoe het huis eruitziet als het is ingericht. Er liggen geen vloeren in en er zit niets op de muren. Er is geen bezichtiging geweest toen vorige bewoners er nog woonden, want die zijn er immers niet. Het kan dan wat lastiger zijn om het huis in te richten naar je eigen smaak. Maar met een stap voor stap aanpak gaat het zeker lukken.

Begin met de vloer

Als je de inrichting van de woonkamer of een slaapkamer aanpakt dan begin je meestal met de vloer. Je kunt een nieuwe vloer bestellen bij een speciaalzaak of bij een bouwmarkt. Het is vaak aan te raden om te gaan kijken. Kleuren zien er in het echt vaak net iets anders uit dan op een foto op een website. Laminaat is leverbaar in tientallen kleuren en in verschillende kwaliteiten. Ook zit er verschil in de breedte van de planken. Waar je voor kiest is grotendeels een kwestie van smaak. Een betere kwaliteit gaat uiteraard langer mee. Een laminaatvloer kan met het juiste onderhoud met gemak tien jaar of langer dienst doen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander type vloer.

PVC-vloeren en gietvloeren

Een gietvloer is erg praktisch omdat het materiaal goed bestand is tegen vocht en vuil. De vloer heeft een beschermende laag waardoor vocht er niet snel in kan dringen. Je kunt gemorste vloeistof eenvoudig met een doek opdoen. Ook algemene reiniging is eenvoudig, hiervoor kun je de stofzuiger gebruiken en de vloer eventueel nadweilen met water met een mild schoonmaakmiddel. Ook mooie pvc vloeren kenmerken zich door het feit dat ze onderhoudsarm zijn. PVC is leverbaar in verschillende kleuren, waaronder ook een ‘hout look’.

Hoe werk je de muren af?

Behangen is vaak niet meer van deze tijd. Tegenwoordig worden muren gesaust of voorzien van spachtelputz of reliëf verf. Dit is minder kwetsbaar en het verkleurt niet of nauwelijks door de zon. Ook ben je doorgaans sneller klaar met schilderen dan met behangen. Vaak wordt aangeraden om de muren van een nieuwbouwhuis het eerste jaar niet te bewerken zodat ze kunnen ‘uitwerken’ maar dit hangt af van de gekozen bouwstijl. De makelaar of aannemer kan je hier vaak goed over informeren.

De meubels voor je nieuwe huis

Als je voor je nieuwe huis ook nieuwe meubels koopt dan kun je ook daarvoor online shoppen. Vrijwel iedere meubelzaak heeft vandaag de dag een website. Maar ook hier geldt dat het verstandig is om de meubels te gaan bekijken in een showroom. Let ook goed op de maten. Meubels lijken op een beeldscherm of in een winkel vaak kleiner. Noteer dus de maximum afmetingen van een bank, salontafel of eettafel. Op die manier kom je niet voor een onaangename verrassing te staan als je meubels worden geleverd. Houd ook rekening met een soms lange levertijd als je meubels op bestelling koopt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie