Afbeelding
VCA-training

Haal je VCA nu ook in Gorinchem

26 mei 2020 om 15:41 Partnercontent

Bedrijfsongevallen zijn niets om mee te lachen. Zo’n 200 duizend keer per jaar vindt er in ons land een ongeluk op de werkvloer plaats, een aantal daarvan ook in Gorinchem. Misschien ken je zelfs wel iemand die het meegemaakt heeft, of heb je het zelf meegemaakt. De gevolgen van een bedrijfsongeval lopen uiteen van het met de schrik vrij komen tot ernstig letsel, arbeidsongeschiktheid of zelfs de dood. In Nederland lopen elk jaar ongeveer 4.300 mensen letsel op als gevolg van een arbeidsongeval. Zestig mensen vinden daarbij zelfs de dood. Dat betekent dat het nog steeds van groot belang is dat er geïnvesteerd wordt in veiligheid in de werkomgeving, zeker in sectoren waar de risico’s standaard hoog zijn, zoals in de bouw of de elektrotechniek. Een goede manier om dit de doen, is door te investeren in een VCA-training. Dit is daarnaast ook nog eens een  investering in de marktpositie van zowel bedrijven als individuele werknemers. Het is daarom goed nieuws dat voor het halen van je VCA Gorinchem nu ook een optie is.

Checklist in 1994, belangrijke certificering in 2020

VCA is ontstaan uit een initiatief van samenwerkende partijen in de petrochemische sector. Zij zochten een manier om het aantal bedrijfsgevallen in hun branche terug te dringen en wisten dat de sleutel lag in veiligheid op de werkplek. Om het veiligheidsbeleid van bedrijven te kunnen controleren, kwamen zij tot de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) als onafhankelijke toetsingssysteem. Dat was in 1994. Anno 2020 is VCA de bekendste en meest gevraagde certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu in werksituaties. Het biedt een instrument aan zowel bedrijven als individuen om aan te tonen dat zij werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu en ook over noodzakelijke basiskennis hierover beschikken.

Veiligheid en marktpositie

VCA heeft als hoofddoel het vergroten van de veiligheid op de werkvloer en het verkleinen van nadelige effecten op gezondheid en milieu. Het draagt eraan bij dat er minder mensen letsel oplopen door een plotseling ongeval op het werk en het voorkomt dat bedrijven aansprakelijk worden gesteld voor bedrijfsongevallen. Zij hebben immers een zorgplicht en moeten voor een veilige werkplek zorgen. Maar naast dit belangrijke voordeel, draagt het in het bezit zijn van het VCA-certificaat ook bij aan de marktpositie van bedrijven én individuele werknemers. Het is namelijk zo dat in risicovolle sectoren VCA zo belangrijk is geworden dat het certificaat steeds vaker door partijen die opdrachten te vergeven hebben als harde eis gesteld wordt bij aanbestedingen. Zonder het VCA-certificaat prijst een bedrijf zich dus uit de markt. Individuele werknemers die plannen hebben om van baan te veranderen binnen een risicovolle sector maken een grotere kans op een baan omdat ook bij sollicitatieprocedures het VCA-diploma steeds vaker als voorwaarde gesteld wordt.

Eigen VCA variant voor verschillende doelgroepen

Verschillende doelgroepen komen op verschillende manieren in aanraking met de risico’s die er bestaan op de werkvloer in risicovolle sectoren. De een loopt daadwerkelijk het risico, de ander loopt het risico op aansprakelijkheid. Daarom bestaan er voor verschillende doelgroepen verschillende varianten op de VCA cursus. Voor de mensen op de werkvloer in de risicovolle sectoren is er de cursus VCA Basis, die soms ook wel eens B-VCA wordt genoemd. Leidinggevenden zitten in een andere positie. Daarom is voor hen de cursus VCA-VOL, waarbij VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Voor zzp’ers in risicovolle branches geldt dezelfde cursus als voor leidinggevenden. Voor intercedenten die arbeidskrachten detacheren naar werkplekken in risicovolle sectoren is er VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Voor mensen die in de groenvoorziening werken is er de VCA Groen cursus, waarbij er speciale aandacht is voor de gereedschappen die zij gebruiken.

Cursusvorm en examen

Veel cursisten volgen de VCA-cursus in klassikale vorm. Dit kan meestal in één dag, waarbij dan ook meteen het officiële VCA-examen afgelegd wordt. Het is echter ook mogelijk om een e-learning te doen, een online cursus. Ook daarbij is een officieel VCA-examen inbegrepen. Op je eigen tempo studeren kan ook wanneer je cursusmateriaal bestelt en zelfstudie doet. In dit geval moet je zelf naar een erkend examenbureau om het VCA-examen te laten afnemen. Bij het naar behoren afleggen van het officiële examen, krijg je als beloning het VCA-certificaat. Dit certificaat is tien jaar geldig.

advertentie
advertentie