Afbeelding
Foto door form PxHere

Huis kopen: wat betekent dat voor je woonlasten?

2 februari 2021 om 09:17 Partnercontent

Het is een enorm spannende tijd als je een huis gaat kopen. Je krijgt ineens met zaken te maken waar je nooit eerder over nagedacht hebt. Bijvoorbeeld hoe je totale woonlasten zijn opgebouwd als je een hypotheek hebt. In dit artikel lees je meer over de financiële gevolgen van een huis kopen.

Het begint met sparen

Eerlijk is eerlijk, een huis kopen kost je flink wat geld. Zelfs als je het aankoopbedrag van de woning nog even buiten beschouwing laat. Volgens het Nibud moet je ongeveer 5% tot 10% van de woningprijs als eenmalige aankoopkosten rekenen. Wanneer de woning dus € 250.000 kost, zul je tussen de € 12.500 en € 25.000 aan spaargeld moeten hebben om de kosten koper, taxatiekosten en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur te betalen.

Dan volgt de hypotheek

Afhankelijk van je inkomen en je andere financiële zaken wordt bepaald hoeveel hypotheek je kunt opnemen. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden op dit gebied. Zo zijn er verschillen tussen de diverse hypotheekvormen. De meest gekozen vormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Online is er volop informatie te vinden hierover. Maar je kunt natuurlijk ook in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Die kan je meteen vertellen waar je op moet rekenen wanneer je een appartement of gezinswoning wilt kopen.

Nu weet je wat je hypotheeklasten zijn

De aflossing en rente die je maandelijks betaalt aan je hypotheekverstrekker, zijn je hypotheeklasten. Die zullen voor de meeste mensen het grootste gedeelte van de woonlasten bepalen. Na verloop van tijd kunnen deze lasten steeds lager worden, maar dit hangt ook af van het soort hypotheek dat je kiest. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de lasten juist gelijk tijdens de hele looptijd. Wil je liever dat je steeds minder betaalt aan hypotheek, kies dan voor een ander type.

Denk ook aan de variabele woonlasten

Onder je woonlasten vallen nog meer kosten die je maakt per maand of per jaar. De variabele woonlasten bestaan bijvoorbeeld uit je energiekosten, de afrekening van het waterbedrijf, kosten voor de verzekering en de belastingen die je betaalt voor je woning. In die laatste categorie valt de OZB (onroerendezaakbelasting) en de bijdrage die je betaalt voor het ophalen van het afval en het schoonhouden van het riool in jouw woonplaats.

Al deze woonlasten variëren. Sommige worden bepaald door externe partijen, zoals verzekeraars en de gemeente, maar andere zijn afhankelijk van je eigen gebruik, zoals water en energie. Tel al deze bedragen bij elkaar op, zet de hypotheeklasten erbij en je weet precies wat je woonlasten zijn per maand of per jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie