Afbeelding
Afbeelding van WorldSpectrum via Pixabay

Wat je moet weten over de Litecoin koers

11 maart 2021 om 13:19 Partnercontent

Wanneer je iets op Google zoekt over cryptocurrency kom je al gauw uit op de actuele Bitcoin koers. Dat is niet zo gek: de Bitcoin is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Het is ook nog eens sinds het einde van 2020 dat het ontzettend goed gaat met de cryptomunt. De waarde van de munt is sindsdien flink aan het stijgen en hoewel dat met ups en downs gepaard gaat, is de interesse erin enorm. Toch moet je niet vergeten dat er ook nog andere cryptomunten bestaan, zoals de Litecoin. Wat de Litecoin precies is en waarom het interessant voor jou is om erin te investeren, lees je in dit artikel.

Wat is Litecoin precies en sinds wanneer bestaat het?

Litecoin lijkt ontzettend veel op Bitcoin; dat komt omdat de basis hetzelfde is. Litecoin is in 2011 opgericht door een ex-medewerker van Google genaamd Charlie Lee. Waar de officiële oprichter van Bitcoin dus onbekend is (Satoshi Nakamoto is een pseudoniem), weten we bij Litecoin wel wie de digitale munt op de wereld heeft gebracht. De Litecoin koers is een van de eerste cryptokoersen van een zogenaamde altcoin. Altcoin is de naam voor alle cryptomunten naast Bitcoin. Het grootste doel van Charlie Lee met Litecoin was om een cryptocurrency beschikbaar te stellen die nog goedkoper en nog sneller was. Door de jaren heen is goed te zien dat de cryptomunt net als de Bitcoin populairder is geworden.

De basis van Litecoin is hetzelfde als die van Bitcoin: alle transacties met Litecoin worden vastgelegd in de blockchain. Er is ook hier geen sprake van een bank of een andere financiële instelling als tussenpersoon, waardoor je in volledige anonimiteit transacties kunt voldoen. Het netwerk van Blockchain wordt wereldwijd bijgehouden door zogeheten miners en nodes. Voor de leek zijn dergelijke termen misschien lastig te begrijpen. Nodes zijn het beste te omschrijven als boekhouders: plekken op het Blockchain netwerk die een volledige kopie van alle transacties bijhouden. Miners kun je het beste zien als computers die in het netwerk transacties samenvoegen en toevoegen aan de blockchain. Dit doen zij met behulp van computers die speciaal daarvoor ontworpen zijn.

Wat zijn de grootste voordelen van Litecoin?

Net als bij Bitcoin is er een aantal voordelen te ontdekken aan Litecoin en het gebruik ervan. Een van de grootste voordelen is bijvoorbeeld dat je er ontzettend veel mee kunt. Zo kun je Litecoin bijvoorbeeld gebruiken als officieel betaalmiddel. Hierbij betaal je direct aan een andere persoon of partij. Overige voordelen van Litecoin zijn:

  • Litecoin is een gedecentraliseerde munt. Dat betekent dat er geen bank als tussenpartij is bij jouw transacties. Veel mensen vinden dat in het kader van privacy aantrekkelijk. Ook is het interessant wanneer het in tijden van een economische crisis, zoals nu het geval is met corona, niet afhankelijk te hoeven zijn van de ups en downs van een bank in een wisselende economie.
  • Bij Litecoin kun je dus anoniem transacties doen. Je hoeft geen persoonlijke gegevens openbaar te maken aan een tussenpartij en je kunt volledig anoniem digitale wallets aanmaken.
  • Moet je een groot bedrag overmaken naar iemand aan de andere kant van de wereld? Bij een ‘normale’ overschrijving betaal je gerust 10% of zelfs 15% tot 20% transactiekosten. Dat is hartstikke veel! Bij een overschrijving met Litecoin is dat niet geval; dergelijke kosten liggen laag. Extra leuk: de transactiekosten liggen lager dan die van Bitcoin.
  • Een transactie met Litecoin gebeurt razendsnel. Omdat het digitale transacties betreft, staat het virtuele geld direct in de digitale wallet van degene naar wie je een transactie overmaakt.
  • Wist je dat Litecoin ook wel het zilver naast het goud van Bitcoin genoemd wordt? Dat komt omdat de Litecoin koers volatiel is, maar over het algemeen wel goed loopt. Het is niet voor niets het geval dat Litecoin een van de zeven meest populaire cryptocurrencies is.

Interesse in Litecoin? Zo kom je eraan

Het maakt niet uit waar ter wereld je woont; ook in Gorinchem kun je aan Litecoin komen. Je kunt deze virtuele munt bijvoorbeeld gewoon online aanschaffen. Er zijn diverse traders die Litecoin te koop hebben, waarvoor je alleen een account en digitale wallet nodig hebt. Natuurlijk kun je deze munt ook direct van een eigenaar kopen en kun je beginnen met minen om aan Litecoin te komen. Beide vormen zijn echter misschien iets te ingewikkeld voor beginnende investeerders in deze cryptomunt, waardoor het handiger is om het via een trader te doen.

Wat in ieder geval aan te raden is om te onthouden, is dat de Litecoin koers net als de Bitcoin koers volatiel is. Dat betekent dat de munt de ene dag 200% waard kan zijn en de andere dag ineens flink kan dalen. Daarom is het verstandig om alleen te investeren in cryptocurrency met geld dat je daadwerkelijk kunt missen. Houd de Litecoin koers en de Bitcoin koers goed in de gaten om te weten wanneer je in moet stappen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie