Afbeelding
Oude appelboom

De lekkerste fruitsoorten voor in de tuin

20 september 2021 om 10:48 Partnercontent

Iedereen heeft wel, zijn of haar lekkerste stukje fruit. De ene houdt meer van zoet en de ander heeft liever een wat meer bittere smaak in de mond. Het is daarom ook maar goed dat er meerdere fruitsoorten zijn. Maar in Nederland is het helaas niet mogelijk om elke fruitsoort in de tuin te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘’bananenboom’’, die groeit hier gewoon niet goed. Daarom laten we hieronder de lekkerste fruitsoorten zien, die u in de Nederlandse tuin kunt planten.

De meest geliefde fruitbomen in Nederland zijn de appelboom, perenboom, notenboom en kersenboom. De kenmerken (en wat leuke feitjes) van deze soorten worden hieronder benoemd. Ook beschrijven we nog een onbekend fruitsoort, welke wellicht op uw ‘’favoriete’’ lijstje kan komen.

1. De appelboom 

Volgens het Nederlands voedingscentrum eten wij jaarlijks als Nederlanders 750 miljoen appels met elkaar. Volgens dit voedingscentrum mogen we hier ook erg blij mee zijn, omdat er veel goede vitamines inzitten. Ook is de appel natuurlijk een mooi stuk fruit om mee te nemen en zijn er weinig mensen die het echt niet lusten. Ook in de tuin is een appelboom erg leuk om te hebben. In het voorjaar geeft deze namelijk prachtige bloesem en in het najaar kunt u de vruchten plukken. De meest bekende appels zijn de ‘’Malus Elstar’’ en de ‘’Malus Jonagold’’.

2. De perenboom

Ten eerste worden de appels het meest gegeten, daarnaast eten wij Nederlanders jaarlijks ook nog is 720 miljoen bananen, maar daarna is de peer het meest gegeten stukje fruit. Logisch ook. De peer is lekker zoet, verfrissend en kan goed met schil en al opgegeten worden. De perenboom past ook goed in de Nederlandse tuinen. Vooral op de klei groeien deze bomen erg hard. Daarom is de Betuwe ook zo’n bekende plek om fruit te kopen. Ook de perenboom heeft bloesem in het voorjaar en vruchten in het najaar. De meest gegeten soorten zijn de ‘’Pyrus Conference en de ‘’Pyrus Gieser Wildeman’’.

3. De notenboom

Er zijn natuurlijk tal van verschillende nootjes, maar de meest gegeten noot is de ‘’walnoot’’. Daarom is de walnotenboom ook zo’n bekend soort. Omdat de noot veel kleiner is dan de appel/peer, kunnen we deze natuurlijk niet echt met elkaar vergelijken als het gaat om hoeveel stuks er gegeten worden. Wel kunnen we u vertellen dat mensen met een kleine tuin geen notenboom moeten planten, aangezien deze bomen erg hoog en groot worden. Ook geven notenbomen niet snel vrucht. De meest bekende soorten zijn de ‘’Walnotenboom’’ en de ‘’Kastanjeboom’’.

4. De kersenboom

Wat betreft het fruitsoort kersen zijn Nederlanders nogal verdeeld qua mening. Menig persoon vindt ze heerlijk, maar anderen hebben een hekel aan de pit van de kers. Hoe dan ook, het is een bekend fruitsoort en groeit ook ontzettend goed in Nederland. De bloesem in het voorjaar is prachtig en in juli kunt u hoogstwaarschijnlijk al uw vruchten rapen. De ‘’Prunus Kordia’’ is de meest bekende kers in Nederland.

Een fruitboom kiezen

Voor kleinere tuinen is het dus niet aan te raden om een grote notenboom te kopen. Maar ook indien u een appelboom wilt kopen moet u nog even goed kijken. Zo is een laagstam fruitboom, welke al takken heeft op 50 centimeter hoogte, beter geschikt dan een hoogstam fruitboom. Dit komt omdat laagstam fruitbomen beter klein te houden zijn dan hoogstam bomen. Bij BetuweBomen verkopen ze alle soorten fruitbomen. Zowel qua soort als maat.

De mispelboom

Een steeds bekendere fruitboom is de ‘’mispelboom’’. Dit is een boom met mispelvruchten in het najaar. Deze mispelvruchten zijn pas rijp na een goede nachtvorst, maar dan heeft u wel een unieke vrucht. Ook heeft deze boom prachtige bloesem in het voorjaar. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie