Afbeelding
Foto: Shutterstock

Goede luchtkwaliteit steeds belangrijker door thuiswerken

8 oktober 2021 om 13:00 Partnercontent

Nederlanders zijn de afgelopen anderhalf jaar massaal thuis gaan werken. In eerste instantie was dit het gevolg van de corona regels. Al snel begon men echter de voordelen in te zien van thuiswerken. Denk aan de reistijd die bespaard wordt! Tijd die men kan besteden aan een nieuwe hobby, sporten of bijvoorbeeld activiteiten met het gezin. Ook de irritaties over de files in de ochtend of namiddag komen veel minder voor als gevolg van het thuiswerken. Om nog maar niet te spreken over de verbeterde concentratie. Juist voor het vasthouden van die concentratie kan de luchtkwaliteit meten in huis een goede optie zijn. Het belang van een goede luchtkwaliteit is steeds groter geworden. Op deze pagina lees je er meer over.

Goede luchtkwaliteit om verschillende redenen cruciaal 

Het is om verschillende redenen belangrijk om voor een goede luchtkwaliteit in huis te zorgen. Zoals reeds genoemd is het langer kunnen vasthouden van de concentratie er een voorbeeld van. Ook kan een slechte luchtkwaliteit in huis gezondheidsklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan benauwdheid of een zuurstofgebrek. Een droge mond en een grieperig gevoel zijn er eveneens voorbeelden van. Daarbij resulteert de slechte luchtkwaliteit mogelijk in een vervelende geur in huis.

Onderzoek laten uitvoeren naar luchtkwaliteit 

Er zijn verschillende partijen die de luchtkwaliteit binnen woningen kunnen meten. Op basis van de uitkomst van zo’n onderzoek kan vervolgens naar passende maatregelen worden gezocht om de luchtkwaliteit doelgericht te verbeteren. Vaak speelt met name het ventileren van ruimtes hierin een belangrijke rol. Zet de ramen aan het begin en eind van de dag open om de vervuilde lucht af te voeren. Ook een goede luchtzuiveringsinstallatie in huis mag niet ontbreken.

Thuiswerken zal voorlopig de trend blijven

De verwachting is groot dat thuiswerken onderdeel wordt van het nieuwe normaal, waarover veel gesproken wordt. Ook organisaties zien de voordelen in van thuiswerken. De kosten gaan omlaag, mede doordat er minder kantoorruimte benodigd is. Voorlopig zullen mensen niet volledig vanuit huis werken. Het contact met collega’s is voor veel werkenden de belangrijkste reden om zeker eens per week naar kantoor te gaan. Een overleg in persoon is in sommige gevallen prettiger dan een digitaal overleg met collega’s. Het aanhouden van deze manier van werken maakt een goede luchtkwaliteit in huis steeds belangrijker.

Gezondheidsraad wil concentratie fijnstof laten verlagen

Een van de vervuilers van de lucht in huis is fijnstof. Zeker in gebieden rond snelwegen en bijvoorbeeld luchthavens zit er volgens de Gezondheidsraad nog te veel (ultra)fijnstof in de lucht. Het inademen ervan kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. De Gezondheidsraad wil om deze reden dat er meer wordt gedaan om de concentratie (ultra)fijnstof te verlagen. Voorbeeld van een maatregel die genomen kan worden is het verlagen van de hoeveelheid zwavel in kerosine; de brandstof voor vliegtuigen. 

advertentie
advertentie