Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nederlanders klussen steeds vaker zelf in huis

19 januari 2022 om 13:43 Partnercontent

Lange wachttijden bij bouwbedrijven, loodgieters en elektriciens verleiden Nederlandse huishoudens om zelf aan de slag te gaan met de uitvoering van klussen in en rondom hun woning. Zelf een tussenwand plaatsen, zelf elektra aanleggen en zelfs zelf onderdelen aan elkaar lassen met gevulde lasdraad is steeds gebruikelijker geworden. Niet alleen de lange wachttijden bij vakmensen is hier een reden voor. Nederlanders hebben steeds meer tijd, door de nieuwe manier van werken bij veel werkgevers. Een hybride werkvorm, waarbij mensen gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk vanuit huis werken. Zeker op dagen dat thuis wordt gewerkt bespaart men al snel één tot twee uur. Tijd die gebruikt wordt om kennis op te doen en nieuwe hobby’s aan te leren.

Klussen in huis steeds makkelijker met online stappenplannen 

Het leren klussen in huis is makkelijker geworden, door de instructies die online te vinden zijn. Onder meer bouwmarkten publiceerden de afgelopen jaren uitgebreide pagina’s, waarop stapsgewijs wordt toegelicht hoe verschillende klussen kunnen worden uitgevoerd. Vaak staat hierbij zelfs beschreven welke moeilijkheidsgraad de klus heeft, welk gereedschap benodigd is voor de klus, enzovoorts. Naast de verschillende stappenplannen die online te vinden zijn, biedt een platform als YouTube een breed scala aan video’s waarin verschillende klussen worden toegelicht. Het lassen met gevulde lasdraad is er een voorbeeld van. Een van de voordelen van gevuld lasdraad is dat er snel gewerkt kan worden. Zeker bij projecten waarbij men geen al te hoge eisen stelt aan een lasverbinding.

Bouwmaterialen online kopen of huren 

Benodigde materialen voor de uit te voeren klussen worden eenvoudig online bestelt. Er zijn verschillende bouwmarkten die de materialen aan huis afleveren. Nadeel hiervan is wel, dat online bestellingen vaak gepaard gaan met hoge bezorgkosten. Bouwmaterialen worden veelal met een vrachtwagen afgeleverd, wat bij particuliere bestellingen niet goedkoop is. Mocht men de mogelijkheid hebben, dan is het afhalen van een bestelling in de bouwmarkt zelf veel goedkoper. Apparatuur wat eenmalig gebruikt wordt bij het klussen kan via verschillende partijen gehuurd worden. Ook bouwmarkten zelf bieden hier vaak mogelijkheden toe via partners.

Ook andere hobby’s winnen aan populariteit

Niet alleen klussen in huis is een populaire hobby geworden. Er zijn nog meer hobby’s die steeds vaker beoefend worden sinds de uitbraak van de pandemie. Denk bijvoorbeeld ook aan het klussen aan auto’s en scooters. Met name onder jongeren is dit populair. Zij bestellen online losse onderdelen voor hun voertuig en plaatsen deze vervolgens zelf. Niet alleen een leuke hobby, maar ook een hele voordelige. Men is niet langer afhankelijk van de hulp van een dealer, die zelf vaak een marge in rekening brengt over de losse onderdelen. Andere populaire hobby’s zijn het bespelen van een instrument en het volgen van een studie over onderwerpen die vaak ver weg staan van het dagelijks werk van mensen. 

advertentie
advertentie