Afbeelding
Foto gettyimages

Carrièreswitch op íedere leeftijd, zo doe je dat!

21 november 2022 om 08:29 Partnercontent

Een overstap van de ene naar de andere baan kan altijd, en op íedere leeftijd. Maar echt een carrièreswitch is een ander verhaal. Vaak kiezen mensen op een jonge leeftijd voor een niche waar zij werkzaam in worden om vervolgens daar hun hele loopbaan in te blijven. Een overstap van de ene naar de andere werkgever behoort wel tot de mogelijkheden, maar echt een totaal andere bedrijfstak wordt vaak niet overwogen. 

Best gek, want waarom zouden we ons in ons leven beperken tot één soort werk? Er is veel meer en er zijn vele leuke beroepen. Daarom is een carrièreswitch iedereen aan te raden, ongeacht leeftijd of opleidingsniveau. Hoe je dat aanpakt? Lees snel verder. 

Verken de markt

Bij een carrièreswitch ga je van de ene naar de andere branche. Je bent ongetwijfeld in de nieuwe beroepsgroep goed, maar nog niet ervaren. Dit zorgt ervoor dat je onderaan de ladder moet beginnen. Om bij sollicitaties kans te maken is het aan te raden om je pijlen te richten op een tak waar veel vraag is naar werknemers. 

Momenteel zijn er bijvoorbeeld veel ict vacatures, het is dan ook aan te raden hier je kansen te verkennen en te kijken welke banen hier voor een relatieve nieuwkomer geschikt zijn. Maar ook de horeca en retail staan te springen om mensen, de lonen liggen hier echter wel iets lager dan in de IT. Kortom, breng vooraf goed in beeld welke sectoren op dit moment interessant zijn en welke aansluiten bij jouw ambitie. Realiseer je dat je vanaf de basis moet beginnen, maar met een lerende houding kom je ongetwijfeld heel snel op vlieghoogte. 

Nooit te oud te leren

Wellicht loont het om eerst een cursus of deeltijdopleiding te doen om aantrekkelijker te worden voor werkgevers. Een itil 4 certificaat behalen is hier wat betreft de IT sector een mooi voorbeeld van. Maar ook het leren van een taal, BHV opleiding of projectmanagement cursus kunnen je profiel aantrekkelijker maken. Het is vooral slim om niet over één nacht ijs te gaan, maar je plan ruimschoots van te voren uit te denken. Zo kun jij in je huidige baan al stappen richting de toekomst zetten. 

Iedereen kan een overstap maken in zijn carrière die zich bevindt in de verrassende hoek. Het succes valt of staat met de eigen opstelling en inzet. Zeker wanneer je inspringt op markten waar veel vraag is, dan komt het wel goed!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie