Afbeelding
Lucas Versteeg

Theaterhuis Gorinchem speelt Hamlet in Coronatijd

7 juli 2020 om 14:42 Podiumkunsten

GORINCHEM Het klassieke Hamlet-theaterstuk, verpakt in een modern jasje. Hamlet in Coronatijd wordt 17, 18 en 19 juli buiten bij de Luisterpost opgevoerd door spelers van Theaterhuis Gorinchem. Met anderhalve meter afstand, de nodige creatieve aanpassingen en heel veel grapjes. 

door Lucas Versteeg

,,De zoenscene vindt plaats met plexiglas ertussen, begroetingen zijn contactloos en op het podium lopen we behendig om elkaar heen”, vertelt Ianus Keller, die de rol van Hamlet vertolkt. Medespeler Richard Koekkoek vult aan: ,,We zijn een inventieve groep en tijdens repetities, die voornamelijk buiten plaatsvinden, kijken we wat wel en niet lukt.”

Regisseuse Mirjam van den Bogaard kwam zo’n twee maanden geleden met het idee voor deze aangepaste versie van Hamlet. ,,Door de corona-maatregelen werden de repetities van onze oorspronkelijke voorstelling onderbroken. Na weken thuiszitten, wilde iedereen heel graag weer toneelspelen dus hebben we een vorm gevonden om dit toch te kunnen doen. Hamlet is eigenlijk een zwaar teksttheaterstuk, maar het lukte goed om het een ludieke en luchtige twist te geven.”

Met livemuziek worden zelfgeschreven liedjes door onder andere Izak Boom begeleid. In de comedy-voorstelling wisselen degengevechten elkaar af met originele scenes. ,,Het is kenmerkend voor deze voorstelling dat vrouwenrollen door mannen worden gespeeld en andersom”, aldus Richard, die de vrouw Ophelia speelt.

In korte tijd en met relatief weinig repetities zet Mirjam samen met de groep van negen spelers een complete voorstelling in elkaar. Het publiek zal buiten, met voldoende afstand tussen huishoudens, de één uur durende voorstelling kunnen bekijken. Volgens Ianus missen veel mensen de theaterervaringen: ,,Met Hamlet geven we mensen hun nodige portie cultuur.” Mirjam vult aan: ,, Er kan zoveel niet, maar het is ook fijn om te kijken naar wat wel kan! Zoals dit!”

MEER LEZEN? Lees als premium abonnee het artikel Zoenscene met plexiglas: Theater in coronatijd

advertentie
advertentie