De Nieuwe Doelen worden niet meer tijdelijk opengesteld
De Nieuwe Doelen worden niet meer tijdelijk opengesteld BDU Media

Duidelijkheid over de Nieuwe Doelen nog ver weg

23 december 2022 om 11:28 Podiumkunsten

GORINCHEM Een raadsvoorstel over de aanbesteding van de Nieuwe Doelen wordt niet eerder dan de zomer van 2023 verwacht. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van D66 over de openstelling van het theater. Ze werkt aan een toekomstbestendig plan en laat weten dat de Nieuwe Doelen niet opengaat, omdat er voldoende alternatieve podia in de stad zijn.

D66 stelde de vragen over openstelling van het theater onder andere naar aanleiding van het verzoek van de carnavalsverenging om gebruik te mogen maken van de Nieuwe Doelen. Ook het IFFG en het Lyceum dienden een verzoek in om de Nieuwe Doelen te mogen gebruiken. Het college stelt echter dat de Nieuwe Doelen niet meer opengaat. De openstelling in 2020 en 2021 was louter ingegeven door de coronapandemie, waardoor kleinere zalen zoals het Peeriscoop en ’t Pand gesloten werden. In de Nieuwe Doelen werden de theaterstoelen weggehaald om plaats te maken voor stoelen op grotere afstand van elkaar. ,,Pas dit najaar bleek dat de coronamaatregelen definitief niet meer nodig zijn”, zo schrijft het college in haar beantwoording. Daarom acht ze openstelling niet meer nodig en keert ze terug naar de situatie van voor 2020. Ook heeft de gemeente de kosten voor eventuele openstelling niet opgenomen in de begroting van 2023.

THEATERTECHNIEK Stichting Podium Pandemonium regelde het tijdelijke gebruik van het theater, ze kreeg daarvoor 115.000 euro subsidie. Hun contract loopt per 31 december 2022 af, de laatste maanden van 2022 hielden ze de Nieuwe Doelen op ‘waakstand’. Er is thans dan ook geen sprake van leegstandsbeheer, dat zal vanaf 1 januari 2023 wel het geval zijn om kraken en vandalisme te voorkomen. Omdat de theaterstoelen zijn verwijderd en de theatertechniek is ontmanteld is volgens het college geen sprake meer van een volwaardig theater. ,,Het college zal de Nieuwe Doelen niet tijdelijk openstellen onder de huidige condities. Er zijn voldoende alternatieve locaties en podia waar sociaal culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Tegelijk nemen we een voorschot op een toekomstige situatie van ver- of nieuwbouw van de Nieuwe Doelen. Ook dan zal er geen gebruik kunnen worden gemaakt van het theater”. Wel laat het college weten dat ze bereid is tot maatwerk voor gezelschappen die een podium nodig hebben. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie