De brandveiligheid in de Nieuwe Doelen is niet orde
De brandveiligheid in de Nieuwe Doelen is niet orde BDU Media

Brandveiligheid niet op orde in de Nieuwe Doelen in Gorinchem

25 mei 2023 om 08:36 Podiumkunsten

GORINCHEM De diploma uitreiking van Gymnasium Camphusianum op 6 juli is de laatste openstelling van de Nieuwe Doelen. Na sluiting van het theater door de gemeente Gorinchem eind 2022 is voor zes evenementen nog ontheffing verleend, maar na 6 juli gaan de deuren niet meer open.

Na sluiting van de Nieuwe Doelen is in het eerste kwartaal een brandscan uitgevoerd. De noodverlichting en de brandmeldinstallatie bleken niet in orde en zijn inmiddels hersteld. Dat is niet gebeurd voor de compartimentering en de brandscheidingen, deze voldoen niet omdat een aantal deuren en doorgangen niet brandwerend zijn. Gezien de hoge kosten voor deze aanpassingen besloot het college die veiligheidsmaatregelen niet uit te voeren. Als alternatief is in overleg met de brandweer gekozen voor de inzet van een bedrijfshulpverlener met portofoon bij iedere nooduitgang tijdens de openstellingen van het theater. Die uitzonderingen zijn alleen nog voor de reeds gepland evenementen. Tijdens het eerdere interpellatiedebat in januari over sluiting van de NIeuwe Doelen is wel gesproken over de ontmanteling van de technische installatie, maar niet over de brandveiligheid.

Vierhonderd mensen

Komende maand gaat het theater naast de diploma uitreiking van het Camphusianum nog open voor  het vijftig jarig jubileum van balletschool Papillon van 14 tot en met 17 juni en Roots met de eindvoorstelling op 24 en 25 juni. Eerder vonden in het theater het IFFG filmfestival en de voorstellingen Repelsteeltje van Theaterhuis Gorinchem plaats. Voor alle optredens geldt, dat niet meer dan vierhonderd mensen in de Nieuwe Doelen worden toegelaten. Met de zes organisaties die nog gebruik mochten maken van de Nieuwe Doelen is afgesproken dat zij volgend seizoen hun programmering aanpassen en voor hun optredens naar elders uitwijken. Het theater blijft dicht tot een nieuwe exploitant is gevonden. Op 8 en 29 juni spreekt de gemeenteraad over de toekomst van de Nieuwe Doelen. Eerder besloot de gemeente tot een Europese aanbesteding van de exploitatie van de Nieuwe Doelen voor de komende vijf jaar. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie