De stoelen staan weer in het pand van de Nieuwe Doelen
De stoelen staan weer in het pand van de Nieuwe Doelen Hannie Visser-Kieboom

Podium Pandemonium levert de sleutels van Nieuwe Doelen in

1 februari 2023 om 14:38 Overig

GORINCHEM Dinsdagmorgen wordt nog ijverig gestofzuigd en voor een laatste keer de vloer aan geveegd in de Nieuwe Doelen. Gemma Biesheuvel van stichting Podium Pandemonium serveert nog een laatste kopje cappuccino en daarna valt het doek. Voorlopig of voorgoed, want de echte beweegredenen waarom de Nieuwe Doelen niet opnieuw tijdelijk open gaat voor grotere voorstellingen blijft in nevelen gehuld. 

Op de verdieping staan in een hoekje de rode fluwelen theaterstoelen opgesteld. Na tweeënhalf jaar afwezigheid zijn ze maandag weer teruggebracht, maar of ze nog opnieuw geplaatst worden in de grote theaterzaal blijft onzeker. Die grote zaal zelf is nu weer leeg, nu Pandemonium het pand op last van de gemeente ontruimd. Een hard gelag, omdat nog maar enkele maanden geleden vanuit de gemeente werd aangekoerst op leegstandsbeheer en mogelijk opnieuw een tijdelijke openstelling van het theater voor gezelschappen uit de stad. In december werd daar ineens een streep doorgezet en het interpellatiedebat van D66, CDA, PvdA en Democraten Gorinchem bracht daar donderdagavond geen verandering in. Enkele dagen later is Gemma Biesheuvel van Pandemonium nog steeds boos over de gang van zaken.

WAANZINNIG GOED ,,Wij hebben al drie jaar achtereen de tijdelijke openstelling in het voorjaar voor onze rekening genomen. Vanaf september 2020 kon de programmering van Peeriscoop, ‘t Pand, IFFG bij ons doorgaan met anderhalve meter afstand. We hebben zelfs gezorgd voor streaming van voorstellingen tijdens de lockdowns. Alles ging in overleg met de gemeente, we hadden ieder kwartaal een gesprek met wethouder Dick van Zanten en het liep waanzinnig goed, tot groot genoegen van het publiek, gemeente en onze vrijwilligers. Iedereen kreeg een plek bij ons. Ook de gemeente zelf maakte gebruik van het pand voor onder andere de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook voor BHV trainingen, we kregen gewoon heel veel opdrachten. Ook vingen we de mensen op van het zomerfeest. Toen het weer kon, ging Peeriscoop terug naar haar eigen theater, ‘t Pand bleef nog tot de zomer van 2022 en heeft daarna haar spullen opgehaald.”

REGIETAFELS In de zomer van 2022 gaat de Nieuwe Doelen op waakstand, voor het geval de coronabesmettingen weer zouden oplaaien. ,,Maar deze zomer is alles nog door een technisch team onderhanden genomen en tijdelijk stofvrij ingepakt. Ook de regietafels waren operationeel, echt alles staan klaar en binnen een  halve dag konden we een voorstelling regelen. De geruchten dat de technische installatie is ontmanteld zijn onzin. Integendeel, we checkten wekelijks of alles nog in orde was, de conciërge deed dat al zes jaar lang” Op 23 september heeft stichting Podium Pandemonium een gesprek met wethouder Fatih Polatli, daar werden ze uitgebreid bedankt voor hun inzet en kwam de vraag op tafel of de stichting door wilde met het beheren van het pand en de tijdelijke voorjaarsopenstelling. Vrijdag 14 oktober wordt het pand geïnspecteerd door gemeente, ook komen dan alle onderhoudsrapporten over bijvoorbeeld de brandveiligheid op tafel. Opnieuw wordt de stichting gevraagd door te gaan met haar werk en treft ze voorbereidingen voor een wijziging van de statuten van de stichting en verlengd ze enkele verzekeringen. 

94 DAGEN In december gaat het mis, op 19 december krijgen ze een telefoontje dat ze per 1 januari uit het pand moeten vertrekken en dat het schoon en leeg moet worden opgeleverd. Met de feestdagen op komst ziet de stichting Podium Pandemonium geen kans zo snel de Nieuwe Doelen te ontruimen. Ook vestigen de vrijwilligers de hoop het interpellatiedebat over de openstelling, ze zijn in grote getale aanwezig op het stadhuis tijdens de raadsvergadering. Die hoop is tevergeefs, een kleine meerderheid van dertien raadsleden stemt tegen openstellling. ,,Ik ben nog het meest boos over het liegen. Dat de techniek is ontmanteld klopt gewoon niet. Ook niet dat er maar drie gegadigden waren die het pand wilde gebruiken, we hadden voor 94 dagen aanvragen staan. Ook vertelde de wethouder dat ze niet anders kon vanwege de veiligheid rond de jaarwisseling. We hebben die nacht gewoon gezorgd voor bewaking tot vijf uur in de ochtend, dat hebben we ook gerapporteerd.” Op 17 januari sloot de gemeente een contract voor het leegstandsbeheer met Stichting Gorinchemse Sportaccommodaties (SGS), maar de mondelinge afspraken dateerde al van eerder. 

VERONTWAARDIGING  Na het interpellatiedebat stuurde Gemma Biesheuvel namens stichting Podium Pandemonium vrijdag een bedankje rond voor alle steun. ,,Iedereen enorm bedankt voor de steun, dan wel via de vele berichten, dan wel door jullie aanwezigheid. Door zo massaal de raadsvergadering bij te wonen is een duidelijk signaal af gegeven. De cultuur leeft in Gorcum en de behoefte aan een groot podium is hiermee duidelijk gemaakt. Helaas heeft het voorstel om de Nieuwe Doelen open en in ons beheer te houden het niet gehaald. Wij hebben met stijgende verbazing en groeiende verontwaardiging deze vergadering bijgewoond. Vandaag staat ons de taak te wachten om alles uit de Nieuwe Doelen te halen en de overdracht te regelen. Wij houden jullie op de hoogte als we nieuwe plannen voor de toekomst hebben.” Over het waarom van het niet meer open willen stellen en het leegstandsbeheer tast Pandemonium nog altijd  in het duister, mogelijk zijn nu nog onbekende plannen voor het pand de reden. ,,Als de gemeente zoals ze beloofde maatwerk wil bieden voor verenigingen, dan moet ze stoelen eerst weer terug plaatsen, dat is een kostenpost van ca. 30.000 euro. Ook alle horeca is ontmanteld.” 

Woensdag 1 februari zijn de sleutels ingeleverd bij de gemeente
In de foyer zijn de stoelen en tafels in elkaar geschoven
Het horeca gedeelte in de foyer is leeggeruimd
Prijslijst in het horeca gedeelte van de Nieuwe Doelen
De theateropstelling van de Nieuwe Doelen zonder de vaste stoelen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie