Afbeelding
BDUmedia archief

Gemeente mocht uitbreiding golfbaan The Dutch stilleggen

25 september 2019 om 16:22 Politiek

DEN HAAG De Raad van State heeft vandaag beslist dat het stilleggen van het werk aan golfbaan The Dutch in Spijk terecht was. De gemeente deed die ingreep om te voorkomen dat oppervlakte- en grondwater verder worden vervuild door staalslakken die zijn gebruikt bij het werk. Uit onder meer foto's bleek dat plassen en sloten op het perceel onnatuurlijk waren verkleurd door metalen afkomstig van de staalslakken. Volgens de Raad heeft de aannemer die grondstof niet volgens de regels toegepast.

Het gaat om een voorlopig oordeel. De Raad komt in een later stadium, waarschijnlijk over een half jaar, met een definitief oordeel. Het werk mag wel tussentijds worden hervat als Sent One en The Dutch met een bevredigend grondonderzoek komen en een plan van aanpak hebben om de vervuiling tegen te gaan.

De gemeente West Betuwe legde niet alleen het werk stil. Aannemer Sent One kreeg ook de opdracht om te zorgen voor de opvang van regenwater zodat dit niet in aanraking komt met de staalslakken. Verder werden nog dwangsommen opgelegd aan The Dutch en Sent One om te voorkomen dat ze opnieuw overtredingen begaan.

Volgens de advocaten van The Dutch en Sent One zijn die maatregelen veel te zwaar. Ze klaagden bij de Raad dat het werk nu al lang genoeg stil ligt en dat de angst voor vervuiling sterk overdreven is. Maar daar denkt de Raad dus anders over. Sent One en The Dutch zullen ook het regenwater moeten opvangen om zware boetes te ontlopen.

advertentie
advertentie