(Archieffoto) John Stoop maakt zich via Stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbé al jarenlang sterk voor onder andere de voormalige fabriekshal van de Gorcumse staalgigant aan de Spijksedijk.
(Archieffoto) John Stoop maakt zich via Stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbé al jarenlang sterk voor onder andere de voormalige fabriekshal van de Gorcumse staalgigant aan de Spijksedijk. Gorcums Museum

Erfgoed De Vries Robbe als basis voor mobiliteitsvisie Gorinchem

6 oktober 2019 om 14:42 Politiek

GORINCHEM John Stoop maakt zich via Stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbé al jarenlang sterk voor onder andere de voormalige fabriekshal van de Gorcumse staalgigant aan de Spijksedijk. Hij grijpt nu de mobiliteitsvisie waar de gemeente aan werkt aan om zijn plannen voor de fabriekshal en het gebied daarom omheen wederom kenbaar te maken aan het grote publiek. ,,Ontsluit de Gorcumse vesting via de oostelijke kant van de stad. Dan kan het gebied Linge II Zuid, (waar het erfgoed van De Vries Robbe is gelegen, red.) een verschrikkelijk leuk gebied worden." 

door Mirjam de Swart

John Stoop: ,,De Vries Robbe is een belangrijke onderdeel van de Gorcumse geschiedenis.Een wereldconcern dat niet onder deed voor bedrijven als Philips, Stork en Damen Shipyards. Geef het de eer en ruimte die het verdient. Het gebied verpaupert nu razendsnel en dat doet me pijn. De gemeente zegt hard aan het werk te zijn met het uitwerken van de visie van de stad. Dan moet je dit gebied ook een invulling geven die het gebied eer aan doet." Stoops' mening is klip en klaar. Jarenlang zet hij zich al in voor het behoud van het erfgoed van De Vries Robbé. De Rotonde, het directiegebouw van De Vries Robbé, en het schaftlokaal werden dankzij de inzet van Stoop en zijn vrouw, in ere hersteld en verplaatst naar de huidige plek langs de Linge het industrieterrein Linge II Zuid. ,,Maar nu dreigt dat gebied op slot te gaan door de activiteiten van een autospuiterij die daar alle ruimte krijgt. Dat kan en mag niet gebeuren. Dit erfgoed is te mooi om te laten verpauperen." 

De teloorgang stoppen, dat is het hoofddoel van Stoops' streven. Dat kan volgens Stoop door De Vries Robbé onderdeel te laten uitmaken van de mobiliteitsvisie. Figuurlijk, door vast te houden aan het gedachtegoed van De Vries Robbé. ,,De Vries Robbé was zijn tijd ver vooruit. Hij durfde 'out of the box' te denken. De Vries Robbé liep voorop in innovatie, samenwerking en marktvernieuwing. dat zou de gemeente nu ook moeten doen. In de voetsporen van De Vries Robbé." Maar ook letterlijk. Het behoud van het erfgoed is volgens Stoop een duidelijk ankerpunt om iets moois te maken van het gebied Linge II Zuid. ,,De oostelijke ontsluiting van de stad is nooit goed uit de verf gekomen. Grijp deze mobiliteitsvisie aan om daar nu wel iets van te maken. Dan krijgt het gebied de eer en ruimte die het verdient." 

Stoop heeft duidelijke ideeën die, zoals hij het zelf zegt, de parel weer onder het stof vandaan kunnen halen. ,,Ik geef toe, we hebben misschien visionaire plannen, maar hebben die al ten dele waar gemaakt. Rotonde en Schaftlokaal zijn inmiddels nationaal erkend industrieel erfgoed. Als je het met elkaar wil dan kan er een hoop gebeuren." De plannen waar Stoop op doelt zijn, naast het verbeteren van de oostelijke ontsluiting van de stad, een stads-traverse. ,,Gorinchem is daar aan toe." Stoop ziet het zelf al helemaal voor zich: een De Vries Robbe Tunnel Tracé. Een tunnel langs het stadhuis en station naar de Spijksedijk is volgens hem een van de mogelijkheden. ,,De kansen liggen er. Grijp ze!"  Er is meer waardoor het gebied een belangrijk onderdeel van de mobiliteitsvisie kan worden. ,,Denk aan elektrisch vervoer in de binnenstad en de stalling daarvan, een parkeergarage of een transferium. Zo kan het één van de belangrijkste schakelpunten naar de Gorcumse binnenstad worden", aldus Stoop.

Uiteindelijk hebben alle plannen van Stoop slechts een doel: behoud van het industriële erfgoed. Voor de voormalige fabriekshal zijn plannen genoeg, vertelt Stoop. Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) zijn druk geweest met het uitwerken van allerhande plannen voor het gebied. ,,Er is zoveel leuks te bedenken met die hallen. Een van de studenten bedacht bijvoorbeeld een plan voor een amfitheater. Ook voor De Rotonde en het Schaftlokaal zijn allerlei nieuwe functies bedacht. Een daarvan is bijvoorbeeld een Grand Café langs de Linge waar door watersporters aangemeerd kan worden voor een korte pauze.

Of de plannen van Stoop ooit uitgevoerd zullen gaan worden, weet hij niet. We zijn al sinds 2008 aan het procederen tegen verpaupering. Het heeft ons heel veel gekost, letterlijk en figuurlijk. Het gedachtegoed is te mooi om nu zomaar de deur achter ons dicht te trekken. Gemeente, maak er wat van! Het hoeft niet groots te worden, maar het moet wel zichtbaar gemaakt worden." 

advertentie
advertentie