De gemeenteraad wil een dialoog houden over het Sinterklaasfeest en de rol van zwarte piet
De gemeenteraad wil een dialoog houden over het Sinterklaasfeest en de rol van zwarte piet prive collectie

Gorinchem wil stadsgesprek over zwarte Piet

19 juni 2020 om 08:52 Politiek

GORINCHEM– De gemeenteraad wil een dialoog met de stad over de rol van zwarte Piet. Burgemeester Reinie Brienen sprak over een ‘stadsgesprek’. Aanleiding tot het gesprek is een motie van PvdA raadslid Ashraf Hachhouch.

Het PvdA raadslid diende donderdagavond tijdens de raadsvergadering de motie ‘een leuke Sinterklaas voor alle Gorcumse kinderen’ in. Hij deed dat samen met D66 en Stadsbelang. Hachhouch diende de motie in vanwege de actuele discussie rond racisme in het algemeen en de rol van zwarte piet in het bijzonder. “Als samenleving gaan we steeds meer inzien dat zwarte piet een karikatuur is die veel mensen pijn doet. Wij willen een meer inclusief feest, waar iedereen zich welkom voelt. Gorinchem is de stad van tolerantie, we moeten dan ook definitief afscheid nemen van zwarte piet. College leden moeten ook niet meer aanwezig zijn op feesten met zwarte Piet. Sinterklaas moet voor iedereen een feestje zijn. Nu het sentiment in het land zo veranderd is moeten we die tijdgeest vangen”. Raadslid Ingrid Zwaan (D66) haakte in op het betoog van Hachhouch door te vertellen over een voorval uit haar jeugd. “Maar zwarte piet is niet meer wat hij geweest is. Het feest is nu niet voor alle kinderen even leuk”.

Het kwam uiteindelijk niet tot stemming over de motie om zwarte piet in de ban te doen. Burgemeester Reinie Melissant stelde de raad voor een bijeenkomst te houden als raad. “Laten we een stadsgesprek houden; Gorkum in dialoog met de stad over dit onderwerp”. Raadslid Hachhouch was content met het voorstel. Hij wil vooral in gesprek met stakeholders en organisatoren van het Sinterklaasfeest. Na het gesprek met de stad, gaat de gemeenteraad samen in gesprek om te komen tot een besluit over de sinterklaasvieringen in de toekomst.

advertentie
advertentie