Janneke van Oversteeg wil ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 raadslid blijven
Janneke van Oversteeg wil ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 raadslid blijven Prive collectie

‘’Nergens gaat het zoals bij ons in de gemeenteraad in Gorinchem”

16 augustus 2021 om 09:48 Politiek

GORINCHEM Voordat CDA raadslid Janneke van Oversteeg (32 jaar) als programmamanager versnelling woningbouw in de gemeente Molenlanden aan de slag ging, keek ze in de keuken bij veel andere gemeenteraden. Zo kan ze uit eigen ervaring vertellen dat het ‘nergens gaat zoals bij ons in de Gorinchem’.

Ze schrikt bijna als ze deze uitspraak doet tijdens het interview. Naar het waarom kan ze slechts gissen. ,,Je hebt natuurlijk de versnippering in de raad, we zijn met elf partijen. Een ieder wil toch zijn of haar plasje doen over de raadsvoorstellen. En sommigen zitten er wel heel geharnast in, misschien zit er nog oud zeer. En natuurlijk is het politiek. Als CDA proberen we altijd vanuit de inhoud te kijken en verbinding te zoeken met andere partijen. Voor ons maakt het dan niet uit of dat coalitie of oppositie is. Wij zijn nooit tegen om tegen te zijn.” Ondanks de soms pittige verhoudingen in de Gorinchemse gemeenteraad tussen oppositie en coalitie twijfelt ze geen moment, als ze vertelt hoeveel schik ze heeft als raadslid. ,,Het is mijn eerste periode, maar het is hartstikke leuk. Je weet pas wat het is, als je erin zit en je moet er wel lol in hebben. Maar echt alle facetten; van het nadenken in de fractie tot het debat in de raadzaal of in gesprek met de stad, zijn leuk. Je blik wordt ook ruimer, je loopt op een andere manier door de stad. Ook als je met vrienden door de stad loopt, alles in de raad raakt direct aan je eigen leefomgeving. Het is zo leuk om een bijdrage te leveren aan de plek waar je woont”.

WARM BAD Ze was al langer lid van het CDA alvorens ze raadslid werd. ,,Zes jaar geleden ben ik vanuit Zaltbommel naar Gorinchem verhuisd, maar ik ben opgegroeid in Brakel. Ik kom uit een groot gezin en thuis hadden we het aan de keukentafel altijd over politiek. Iedereen bij ons thuis heeft een sterke mening, toch waren mijn ouders niet politiek actief. Maar niemand vond het verrassend dat ik raadslid ben geworden. Toen ik in Gorinchem kwam wonen, zag een vriendin van vroeger mij op de ledenlijst staan. Ze vroeg om een keer samen een kopje koffie te drinken en vroeg hoe ik in de wedstrijd zat. Of ik niet een keer met Lennart Onvlee kennis wilde maken en of raadslid niks voor mij was. Het was of ik in een warm bad kwam en voor ik het wist stond ik ineens op de kieslijst.”

LAGERE LASTEN Ze heeft na drie jaar haar draai gevonden in de Gorinchemse politiek. Zelfs rond de geboorte van dochter Lieke in december 2020 liet ze zich niet vervangen. ,,Ze is 6 december geboren, tijdens het Kerstreces had ik zo alle tijd voor haar. Maar na het reces wilde ik ook wel weer met andere dingen bezig zijn. Het is soms puzzelen met zijn tweeën, het vergt toch wel twee avonden per week, maar het is zo’n makkelijk kind, ze ligt om zeven uur ’s avonds in bed.” Hoewel de CDA fractie met twee zetels een kleinere fractie is, somt Van Oversteeg toch enkele concrete zaken waar ze haar stempel op wist te drukken. ,,We wilden graag een lagere OZB voor verenigingen, maar volgens de regels kon dat niet. Uiteindelijk kwamen we uit op het aanbieden van gratis LED verlichting. Een ander instrument, maar wel met hetzelfde doel, lagere lasten voor verenigingen.” Een ander voorbeeld zijn de mondkapjes die werden verstrekt aan mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. ,,Dat hebben we echt samen opgepakt en ik ben tevreden hoe dat heeft uitgepakt.” Het derde voorbeeld is de aandacht voor de lokale ondernemers, zoals het lokale kerstpakket waar ze een motie voor indiende.

In de ideale wereld zou je het anders willen zien. Dat is soms het lastige van het raadswerk

DIENSTVERLENING Op sommige punten is ze kritisch. Zo moest ze zelf op het stadhuis een nieuwe afspraak maken toen ze een paar minuten te laat kwam. ,,Dan vraag je je af hoe het met de dienstverlening is gesteld. In de gemeente Molenlanden worden documenten zelfs thuisbezorgd. Soms is het handig dat je als ambtenaar aan de andere kant kunt kijken en nadenkt over wat een handige oplossing is. Veel dingen zijn complex, zoals het aanvragen van een bouwvergunning of een uitkering. Je weet dat die dingen tijd kosten. In de ideale wereld zou je het anders willen zien. Dat is soms het lastige van het raadswerk. Als CDA zijn we van de genuanceerde standpunten en niet zo van de oneliners. Je weet gewoon dat het niet zo zwart-wit is.”

DERDE RAADSZETEL Gezien het plezier in het raadswerk gaat ze na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zeker door. Op de vraag wat haar politieke ambities zijn, blijft ze op de vlakte. ,,Ik was raadslid voor ik het wist, maar politieke ambities zijn van zoveel zaken afhankelijk. Van de coalitievorming, van de verkiezingsuitslag. Je moet dit doen omdat je het leuk vindt, niet om carrière te maken. We hebben nu twee raadzetels en als CDA zijn we niet zo van het roeptoeteren en de grote krantenkoppen. Maar we zouden graag een derde raadszetel binnenslepen.” De landelijke CDA perikelen lijken geen vat te hebben op de Gorinchemse fractie. ,,Wij zijn echt een lokale afdeling, voor ons zijn de kernwaarden zoals gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit belangrijk. Soms hoor je geluiden op straat en vragen mensen je ‘Ga je je afsplitsen?’ Maar Den Haag is echt een heel andere situatie”.

Janneke van Oversteeg geniet van het raadswerk in Gorinchem
advertentie
advertentie