Grote brand in een flat aan de Weverstraat
Grote brand in een flat aan de Weverstraat ZHZ Actueel

VVD Gorinchem bezorgd over stijging woningbranden

Politiek

GORINCHEM VVD raadslid Niels van Santen is bezorgd over de stijging van het aantal woningbranden in Gorinchem. Zijn partij dringt dan ook aan op extra brandpreventie  door bijvoorbeeld rookmelders, liefst met koolmonoxidemeting. Deze zijn vanaf 1 januari 2022 verplicht op iedere verdieping van een woning. 

In 2020 is sprake van stijging van het aantal woningbranden. Zo brak in de nacht van 7 op 8 mei 2020 brand uit in een woning aan de dr. A. Vondelingstraat en op 31 mei in de Komediestraat. Op 29 juni ontstond brand in de Weverstraat en twee dagen later op 1 juli in de Vrouwe Jacobastraat. Op 21 augustus rukte de brandweer uit voor een brand in de Marinus Spronklaan en op 28 november voor een woningbrand in de Pensionarisstraat. In de Prinses Margrietstraat brak in december brand uit, waarbij een dodelijk slachtoffer viel te betreuren. Ook in 2021 vonden diverse woningbranden plaats zoals in juli in de Burgstraat, waarbij een slapende man werd gered. 

KOOLMONOXIDEMETING Naar aanleiding van de woningbranden en de landelijke brandpreventieweek in oktober met als thema ‘Rookmelders redden levens’ wil Van Santen weten wat de gemeente doet aan preventie. Datzelfde geldt voor de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ die in november en februari wordt gehouden. Verder vraagt Van Santen of alle gemeentelijke gebouwen al zijn voorzien van rookmelders, vanwege de wettelijke verplichting vanaf 1 januari 2022. En ook of deze rookmelders zijn voorzien van een koolstofmonoxidemeting. Van Santen beperkt zich bij de rookmelders niet tot gemeentelijke gebouwen maar doet ook navraag naar de huurwoningen en andere gebouwen van Poort6. Ook daar wil hij liefst rookmelders met een koolstofmonoxidemeting. Tot slot vraagt hij de gemeente hoe ze alle inwoners en verenigingen gaat voorlichten over het tijdig installeren en regelmatig testen van rookmelders.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

.

advertentie