Foto uit maart 2020 met vrouwelijke raads- en burgerleden en burgemeester Melissant
Foto uit maart 2020 met vrouwelijke raads- en burgerleden en burgemeester Melissant Hannie Visser-Kieboom

Een derde van kandidaat raadsleden in Gorinchem is vrouw

5 februari 2022 om 08:12 Politiek

GORINCHEM Zestig van de 183 kandidaten die een gooi doen naar een zetel in de gemeenteraad van Gorinchem zijn vrouw. Dat blijkt uit de kieslijsten die vrijdagmorgen officieel zijn vastgesteld. Aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart doen elf partijen mee.

Van die elf partijen kozen twee voor een vrouwelijke lijsttrekker. Eva Dansen staat op 1 bij de Socialistische Partij. Everdien Hamann staat op 1 bij Gorcum Actief, haar partij koos voor een duo lijsttrekkerschap net als Democraten Gorinchem. De SP en het CDA hebben het hoogste percentage vrouwen op lijst staan. Zo telt de SP veertien kandidaten, zeven van hen zijn vrouw. Het CDA heeft twintig kandidaten, waaronder tien vrouwen. De Partij van de Arbeid, traditioneel een partij met een hoog aantal vrouwelijke kandidaten, telt slechts drie vrouwen onder de dertien kandidaten op de lijst. De partij Jezus Leeft doet met twee kandidaten mee, beiden zijn man.

INGRID ZWAAN Momenteel telt de Gorinchemse gemeenteraad acht vrouwen; op het totaal van 25 raadszetels is dat iets meer dan dertig procent. Burgemeester Reinie Melissant is de enige vrouw in het college. Voormalig D66 raadslid Ingrid Zwaan ijverde tijdens haar raadslidmaatschap voor meer vrouwen in de raad. Zelf werd ze in 2018 met voorkeursstemmen in de raad gekozen, ze nam afscheid na verhuizing naar de gemeente West-Betuwe. In 2020 gingen de vrouwen uit de raad samen op de foto met burgemeester Reinie Melissant. Daarna verscheen wekelijks een portret van een vrouwelijke raadslid op de gemeentepagina om zo vrouwen te stimuleren politiek actief te worden. Het eerste vrouwelijke raadslid in Gorinchem was Emerentiana Maria Johanna Niesthoven, zij werd in 1919 gekozen tot raadslid. 

GROEN LINKS Onder de elf deelnemende partijen zijn vier lokale partijen; Stadsbelang, Gorcum Actief, Zorg voor Gorinchem en Democraten Gorinchem. De overige partijen zijn VVD, D66, CDA, SP, PvdA, CU/SGP en Jezus Leeft. Groen Links maakte al eerder bekend dat ze de komende verkiezingen niet meedoet wegens gebrek aan kandidaten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie