Raadslid Janneke van Oversteeg wil meer tijd om coalitieakkoord te bespreken
Raadslid Janneke van Oversteeg wil meer tijd om coalitieakkoord te bespreken Prive collectie

De buikpijn van Janneke van Oversteeg

Politiek

[GORINCHEM] CDA raadslid Janneke van Oversteeg krijgt bij voorbaat al buikpijn over de verwachte late toezending van het beoogde coalitieakkoord. Formateur Piet Sleeking liet weten dat gestreefd wordt naar toezending op 4 juli, terwijl dit op 7 juli is geagendeerd in de raadsvergadering. Bovendien spreek de raad op 5 juli over de Perspectiefnota.

Tijdens bespreking van het tussenbericht over de coalitievorming gaf formateur Piet Sleeking uitleg over het proces. De tekst van het beoogde coalitieakkoord moet 2 juli definitief goedgekeurd worden en kan daarna worden verzonden, naar verwachting op 4 juli. Dit leverde bij niet coalitiepartners de nodige vraagtekens op over te late toezending. Ook het voorstel om alles pas na het zomerreces te bespreken had niet de instemming van alle partijen. ,,Wij willen een serieus debat”, zo liet raadslid Pierre Schefferlle weten. Sleeking liet weten dat het akkoord ‘de stad niet op zijn kop gaat zetten’.  Reden voor Schefferlie om daarop te vragen waarom de beoogde coalitiepartners dan tien weken nodig hadden voor de bespreking. Verder had hij vooral de inbreng gemist vanuit de andere partijen en die vanuit de stad. ,,Dit is wel erg mager, zelfs de bevolking is niet betrokken en nu krijgen wij ook nog om vijf voor twaalf het akkoord pas te zien.” 

Vervolgens bracht Janneke van Oversteeg in dat ze buikpijn kreeg van het tijdpad. ,,We bespreken op 5 juli de perspectiefnota. Als we maandag 4 juli het coalitieakkoord pas ontvangen, dan kunnen we dat op 7 juli niet serieus behandelen. Dat is geen goede start voor de samenwerking, dus hoe vroeger we dit ontvangen hoe beter.” Raadslid Schefferlie vroeg verder of het voorstel voor benoeming van de wethouders wel eerder beschikbaar is. Bij zijn partij zijn vooral vraagtekens over het aantal wethouders. Momenteel worden de kandidaten nog gescreend door bureau Beerenschot.

advertentie
advertentie