Het voormalige belastingkantoor in de Gildenwijk
Het voormalige belastingkantoor in de Gildenwijk Hannie Visser-Kieboom

Democraten Gorinchem heeft buikpijn van noodopvang

12 oktober 2021 om 07:55 Politiek

GORINCHEM Raadslid Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) laat weten dat hij met pijn in zijn buik in gesprek gaat met omwonenden van het oude belastingkantoor over de vier weken noodopvang van vluchtelingen. Hij bereidt nu een motie voor met de opdracht dat het COA het pand snel verkoopt om te voorkomen dat het later nogmaals wordt gebruikt voor noodopvang. Donderdag spreekt de raad over de noodopvang.

Een week voordat de fractievoorzitters donderdag werden ingelicht over de noodkreet van het COA, sprak de raad nog over kleinschalige opvang van asielzoekers. Daarin kwam ook opvang in het oude belastingkantoor ter sprake dat nog steeds eigendom is van het COA. Februari 2021 besloot de raad dat in het pand geen asielzoekerscentrum gevestigd mag worden. Vorige week dinsdag kreeg de gemeente Gorinchem een brief van het COA of het pand ter overbrugging tot de opening van nieuwe locaties in Zuid-Holland toch gebruikt mag worden voor noodopvang van vluchtelingen. Donderdagavond werden de fractievoorzitters hierover ingelicht, vrijdag maakte de gemeente het besluit bekend en werd een brief verzonden naar de omwonenden. 

UITLEGGEN Wethouder Ro van Doesburg zei in de commissievergadering van 30 september dat het college zich aan haar bestuurlijke belofte zou houden om geen asielzoekers meer op te vangen in het pand. Van Doesburg laat maandag weten dat onderscheid gemaakt moet worden tussen langdurige opvang en deze periode van vier weken. ,,Vorige week dinsdag kwam het super acute verzoek van het COA, ze hebben soms niet eens meer bedden voor de vluchtelingen. Het gaat om een overbrugging totdat nieuwe locaties elders in Zuid-Holland open kunnen. Die vier weken zijn wel te overzien, dat durf ik wel uit te leggen aan de omwonenden”. Er ligt nog geen bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente over de tijdelijke opvang, omdat zo snel geschakeld moest worden na het verzoek. Een datum voor een informatieavond voor omwonenden is ook nog niet geprikt. 

ASIELINSTROOM Donderdag spreekt de raad al wel over de noodopvang. ,,We hebben ingestemd met de opvang ter voorkoming van een echte crisis, daarom willen we het nu eenmalig toch toelaten. Het gaat echt om menselijke nood en het is voor maximaal vier weken”, zo vertelt raadslid Schefferlie. Hij bereidt inmiddels een motie voor om het pand zo snel mogelijk te verkopen. Raadslid Everdien Hamann (Gorcum Actief) zegt dat ze niet helemaal verrast is. ,,Een belofte is een belofte, maar de nood is bij het COA heel hoog en het gaat om tijdelijke opvang”. Ook zij pleit voor het snel ombouwen van het oude belastingkantoor voor woningbouw. ,,Het gebrek aan woningen is falend beleid van de wethouder en Poort6. Ik heb gepleit om zo snel mogelijk prefab woningen te plaatsen in Gorinchem Noord, waar eerst het Pro rail station zou komen. Die locatie is vrij.” Raadslid Ilhan Tekir (D66) twitterde over de hoge nood van het COA. ,,Als de nood aan de man is, nemen we in Gorcum onze verantwoordelijkheid. En die nood is nu hoog: in slechts een paar maanden tijd is de wekelijkse asielinstroom gestegen van 400 naar 1300.”

advertentie
advertentie