Fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) zet vraagtekens bij sluiten Camera Uitlees Ruimte.
Fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) zet vraagtekens bij sluiten Camera Uitlees Ruimte. Gemeente Gorinchem

VVD’er Van Santen verrast door sluiten Camera Uitlees Ruimte

20 juli 2022 om 10:17 Politiek

GORINCHEM VVD raadslid Niels van Santen zet de nodige vraagtekens bij het voorgenomen collegebesluit om te stoppen met de Camera Uitlees Ruimte (CUR) die de gemeente al sinds 2005 exploiteert. Ook heeft hij nog steeds geen antwoord op zijn eerdere vraag naar de evaluatie van het cameratoezicht Buiten de Waterpoort.

Voorjaar 2022 verrichtte de gemeente onderzoek naar de exploitatie van de CUR, onder andere omdat de apparatuur aan vervanging toe is. Tijdens dat onderzoek werd de gemeente verrast door het besluit van Pro Rail om te stoppen met cameratoezicht op de perrons wegens gebrek aan incidenten. Of dit ook geldt voor de fietsenstalling bij het station wordt niet vermeldt in de raadsinformatiebrief over de CUR. Verder is het door gewijzigde juridische grondslag het niet langer mogelijk om publiek-privaat cameratoezicht toe te passen zonder het beschermen van persoonsgegevens volgens de AVG. 

INCIDENTEN  De gemeente brengt de personele gevolgen van stoppen met de CUR nog in beeld. Het college heeft tevens opdracht gegeven om te bezien hoe bewaking en toegangscontroles van de parkeergarages en eventueel een bewaakte fietsenstalling wel kan. Verder ziet de gemeente het bewaken en beveiligen van objecten niet als haar kerntaak. In 2021 maakte de gemeente nog nieuw beleid voor cameratoezicht in de stad. Over het cameratoezicht op de MerwedeLingeLijn wil de VVD graag weten hoeveel incidenten op de perrons in Gorinchem zijn geregistreerd en of de aantallen afwijken van bijvoorbeeld Dordrecht of Geldermalsen. 

De VVD is verbaasd dat de gemeente het beveiligen van objecten niet als kerntaak beschouwd. Zeker in het licht van de recente aanschaf van mobiele camera’s

STADHUIS Maar volgens de VVD gaat het niet alleen om cameratoezicht in het stationsgebied, maar ook bij uitgaansgelegenheden in de binnenstad en de camera’s rond het stadhuis, deze beelden worden rechtstreeks bekeken in de CUR. De camera’s werden in 2020 opgehangen bij het stadhuis. ,,Wat is de impact van deze wijziging op de camera’s rond het stadhuis? Is daar nog altijd de behoefte aan extra veiligheidsmaatregelen zoals eerder aangegeven?”.  De beelden van de zeven bedrijventerreinen worden eveneens uitgelezen in de CUR, de bedrijventerreinen zijn aangesloten bij Security5, evenals de camera’s van de MerwedeLingeLijn. Ook haalt Van Santen de camera’s van Riveer aan en wijst op de veiligheid aan boord van de schepen. Verder is de VVD verbaasd dat de gemeente het beveiligen van objecten niet als kerntaak beschouwd. Zeker in het licht van de recente aanschaf van mobiele camera’s. Verder zijn ook bij de elf stadsafsluitingen camera’s geïnstalleerd. 

CHINESE CAMERA’S De vragen naar de evaluatie van het cameratoezicht Buiten de Waterpoort dateren al van 8 maart, toen kreeg Van Santen als antwoord dat deze ‘binnenkort’ zou plaatsvinden. ,,Wat zijn nu de precieze uitkomsten van deze evaluatie? Wanneer kunt u dit delen?”, zo vraagt de VVD’er zich af. Verder wil hij weten of het toezicht nu wel of niet verlengd wordt. Tegelijkertijd met de vragen over cameratoezicht Buiten de Waterpoort deed Van Santen samen met de raadsleden Renate van Maren en Hans van Mourik navraag of Gorinchem camera’s van de omstreden Chinese merken zoals Hikvision en Dahua inzette. Het onderzoeksplatform Follow the Money ontdekte dat deze camera’s mogelijk worden misbruikt, zodat anderen en vreemde overheden stiekem mee kunnen kijken. Het college liet in april weten dat bij de gemeente geen camera’s van beide Chinese merken in gebruik zijn. Wel werd melding gemaakt van twee camera’s die door derden worden gebruikt voor het beveiligen en bewaken van objecten.

advertentie
advertentie