Afbeelding
import

Raad van State grijpt in bij boetes voor golfbaan The Dutch

6 december 2019 om 16:58 Rechtbank

DEN HAAG Aannemer Sent One hoeft vooralsnog maar 10.000 euro boete te betalen voor overtredingen bij de aanleg van de golfbaan van The Dutch in Spijk. Veel grotere boetes van 75.000 euro voor Sent One en The Dutch elk zijn voorlopig van tafel. Dat heeft de Raad van State vrijdagmiddag beslist in een spoedprocedure.

Met deze ingreep voorkomt de Raad dat Sent One er mogelijk financieel aan onderdoor gaat. De gemeente West-Betuwe heeft beide ondernemingen beloond met een regen aan boetes en dwangsommen vanwege het gebruik van grond met staalslakken die het grondwater kunnen verontreinigen. De aanleg van de golfbaan en de glooiende geluidswal daarnaast ligt al sinds maart van dit jaar stil. Daar haalt Sent One dus geen inkomsten uit.

De kans bestaat volgens de Raad dat die boete uiteindelijk weer ongedaan wordt gemaakt

De Raad zal later in een zogenoemde bodemprocedure nog beoordelen of de handelwijze van de gemeente terecht is. Dat geldt ook voor de boete van 10.000 euro die Sent One nu moet betalen. De kans bestaat volgens de Raad dat die boete uiteindelijk weer ongedaan wordt gemaakt. Vooralsnog vindt de Raad dat die boete terecht is opgelegd. De aannemer heeft onvoldoende gedaan om regenwater op te vangen en te zorgen dat dit niet in aanraking komt met de staalslakken.

Maar Sent One en The Dutch hebben volgens het voorlopige oordeel van de Raad geen overtreding begaan door het weghalen van drainagebuizen in de grond. Daarmee hebben ze in elk geval voorkomen dat via die buizen het oppervlaktewater werd verontreinigd.

De Raad geeft in zijn uitspraak ook aan dat de strijdende partijen sterke inspanningen moeten doen om hun conflict snel op te lossen. Dat is financieel en milieuhygiënisch gezien de beste oplossing.

advertentie
advertentie