Heerlijk rondkijken in Gorinchem.
Heerlijk rondkijken in Gorinchem. Hunk de Kock

Gorinchem een van de vier start- en eindpunten Hollandse Waterlinies Fietstour

9 juni 2021 om 09:33 Recreatie

GORINCHEM Ontdek erfgoed van wereldformaat tijdens de Hollandse Waterlinies Fietstour op zaterdag 19 en zondag 20 juni. Gorinchem mag er trots op zijn: de vestingstad is een van de vier start- en eindpunten.

door Eline Lohman

Op zaterdag 19 en zondag 20 juni wordt de Hollandse Waterlinies Fietstour gehouden, om een ode te brengen aan het landschap van de Hollandse Waterlinies. De tour maakt deel uit van het nationale themajaar Ode aan het Landschap van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. De Stelling van Amsterdam heeft in 1996 de status van UNESCO Werelderfgoed gekregen. Dit jaar is de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd om deze status te krijgen. Samen vormen zij één werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. Dit groene uitgestrekte landschap van bijna 200 kilometer verdient een ode! Hoe? Door middel van fietstochten. 

Op zaterdag 19 juni vinden er recreatieve fietstochten plaats vanuit Purmerend, Abcoude, Utrecht en niet te vergeten Gorinchem. Er kan gekozen worden uit twee afstanden: 40 of 60 kilometer. Bezichtig forten, neem deel aan een rondleiding of ga zelf op ontdekking uit! Onderweg kun je stempels verzamelen, een terrasje pakken en genieten van de natuur. Op deze dag ga je niet alleen fietsen, maar ontdek je alle verhalen en geheimen van het Hollandse Waterlinies landschap. Beleef op zondag 20 juni de volledige Hollandse Waterlinies in één dag, tijdens een racetour. Op deze dag geniet je van alles wat Nederland - Waterland - te bieden heeft. De routes zijn uitgepijld en om de circa 50 kilometer kom je een verzorgingspost tegen op een van de forten Je kunt kiezen uit trajecten vanuit Purmerend, Abcoude, Gorinchem en Utrecht. De routes variëren tussen de 85 en de 300 kilometer. 

Om de volledige Hollandse Waterlinies te beleven, kies je voor de 300 kilometer van Purmerend naar Gorinchem. Gerben Zeeman van Stichting Gorinchem Citymarketing - de centrale marketing- en promotieorganisatie voor de stad - vindt het erg mooi dat Gorinchem deel uitmaakt van de Hollandse Waterlinies Fietstocht. ,, Onder het label Mooi Gorinchem zetten wij samen met onze partners Gorinchem op de kaart als grootste authentieke vestingstad van Nederland en belangrijke vesting in de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Prachtig dat Gorinchem een rol speelt in deze actie. We vinden het heel gaaf dat één van de vier landelijke start- en eindpunten van de fietstour Gorinchem is. Iedereen kan meedoen, aanmelden is nog steeds mogelijk.”

Dan heeft Gerben het over Gorcumers en niet-Gorcumers. ,,Voor mensen van buiten de stad is de tour een mooie gelegenheid om Gorinchem te bezoeken en voor inwoners is het interessant omdat ze kunnen zien dat hun woonplaats een belangrijke vestingstad is in het geheel van de Hollandse Waterlinie. Veel mensen weten dat namelijk niet. Gorinchem speelt een serieuze rol hierin: een zichtbare rol als goed geconserveerde vestingstad. In veel vestingsteden is vandaag de dag niet veel meer te zien en intact; in Gorinchem wel. Een evenement als de fietstour draagt eraan bij dat mensen een toffe dag hebben en voor Gorcumers dan nog in eigen stad en regio ook - zij kunnen zien hoe leuk hun achtertuin is en kunnen echt beleven, bijvoorbeeld door het bezoeken van forten en kleine rondleidingen.”

Zie www.hollandsewaterliniesfietstour.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie