Lopend gaat Tom de wereld rond.
Lopend gaat Tom de wereld rond. Tom Boerman
Zin in! de zomer special

Tom Boerman gaat lopend de hele wereld rond

14 juli 2021 om 11:13 Recreatie

SLIEDRECHT Tom Boerman (34) begon in mei aan zijn ‘bizarre’ reis om 40.000 kilometer over alle continenten te lopen. ,,Niets van wat ik deed zette mijn ‘soul on fire’. Tot ik bedacht dat ik de wereld rond wilde. Niet zomaar, maar lopend. Sinds dat idee kon ik aan niets anders denken. Dat is wat ik wilde doen.”

door Marjanne Dijkstra

Op het moment van spreken (eind juni) is de reis van Boerman op dag 48 aanbeland en loopt hij door Zwitserland. ,,In feite ben ik nog maar net begonnen - want ik moet nog zo’n 1950 dagen lopen -, maar ik begin toch al lekker in het ritme te komen. Ik word hier heel erg gelukkig van. De natuur geeft me antwoorden. Er is altijd een stemmetje in je hoofd dat je ‘iets moet doen’ en voor mij is dat er op twee momenten niet: als ik ‘s morgens wakker word en als ik me onderdompel in de natuur. Die stem verstomt dan, ook al deel ik veel van mijn verhaal via social media. Als ik dat persoonlijk gebruik word ik onrustig, maar als ik mensen ‘zakelijk’ meeneem op mijn reis heb ik dat veel minder. Ik deel heel veel van mijn reis via Instagram en moet wel wennen aan de reacties. Ik voel me echt geen influencer, maar inmiddels heb ik bijna 9000 volgers en krijg ik honderden berichten per dag. Als ik dan, zoals een paar dagen geleden, compleet verregend ben en ik lees alle ondersteunende berichten of mensen doneren geld zodat ik ergens kan overnachten, dan maakt dat veel in me los. Laatst was ik ook een paar dagen offline, ik ging klimmen met een vriend, en mensen missen me dan toch en sturen een bericht. Dat is zo mooi.”

GELUKKIG Boerman vertrok niet zomaar. Natuurlijk reist hij voor zijn eigen plezier, maar dat moet niet het hoofddoel worden van zijn 40.000 kilometer tellende reis. ,,Ik word gewoon écht heel gelukkig van reizen: andere culturen ontdekken en verbinden met andere mensen, ik vind het heerlijk. Maar ik ben 34, reizen voor mijn eigen plezier vind ik ook inhoudsloos. Op eerdere reizen zag ik zoveel nood en ellende op de wereld, ik kan niet sterven zonder dat ik daar iets aan gedaan heb. Dus richtte ik stichting Walk Around The World op en wil ik al lopend de plekken ontdekken waar ik met de stichting kan helpen. Later kan ik terug naar die plekken om mensen te laten zien wat er met hun geld is gebeurd. Ik heb een aantal bedrijven dat me steunt met de overheadkosten, maar dit project is ook afhankelijk van sponsoren. Ik zie dit echt als mijn werk, af en toe kom ik een paar weken terug om vakantie te houden en mijn familie en vrienden te zien. Nu in het begin liep ik natuurlijk nog voornamelijk door rijke landen, maar in verwacht dat ik op de Balkan nog wel een en ander aan ellende ga tegenkomen.”

Het is een gigantisch avontuur wat ik ben begonnen, maar ik zocht nooit een probleemloos avontuur

 Deze zomer loopt Boerman verder door Zwitserland en via de Zwitserse, Oostenrijkse, Italiaanse en Sloveense Alpen naar de Balkan. ,, Ik hoop uiteindelijk met de kerst in Istanboel uit te komen en dan heb ik het eerste deel van mijn reis afgerond en zo’n zesduizend kilometer gelopen. Het is een gigantisch avontuur wat ik ben begonnen, maar ik zocht nooit een probleemloos avontuur. Het moet een beetje wringen. Ik ben niet bezig met een lange vierdaagse. En natuurlijk zit ik er ook wel eens doorheen, maar dat mogen mensen ook gewoon zien. Ik zit in een ontzettend bevoorrechte positie dat ik dit mag doen. In de westerse wereld zijn we verwend en prijzen we ons gelukkig met alle spullen die we kunnen kopen, maar dat is wat mij betreft niet de echte rijkdom. Ik heb er aan meegedaan en echt gelukkig werd ik er niet van. Ik merk ook nu alweer dat er op individueel niveau zoveel goedheid in elke mens zit, alleen als collectief falen we wel eens. We moeten het proberen elke dag beter te doen.”

Stichting en volgen
Boerman volgen - via onder andere zijn livetracker - kan via www.iwalkaroundtheworld.nl. Via zijn site is het ook mogelijk om te doneren aan zijn stichting voor zijn reis en werkzaamheden. Zijn foto’s en verhalen zijn ook te zien via Instagram op @iwalkaroundtheworld.

Tijdens zijn reis maakt Tom kennis met verschillende culturen.
'Ik voel me te oud om enkel te reizen voor mijn eigen plezier.'
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie