Molen De Hoop
Molen De Hoop Qbuzz

Toerist in eigen land: bezoek Gorinchem, de allermooiste vestingstad van Nederland

Recreatie

GORINCHEM Het lijkt er op dat september nog een mooie maand gaat worden. Heerlijk weer om erop uit te gaan. En busbedrijf Qbuzz heeft dit keer een speciale tip, ‘want ons eigen Gorinchem is laatst uitgeroepen tot de allermooiste vestingstad van Nederland‘. We nemen je mee naar deze historische stad met moderne vibe, aldus de ANWB.
 

Gorinchem was een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de grootste die nog helemaal intact is. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren, wat uniek is in Nederland. Ooit bedoeld om de vijand buiten te houden, nu staan de vestingpoorten wijd open. Ontdek de vesting zelf en kom eens met het openbaar vervoer. Zo reis je gemakkelijk met de trein de MerwedeLingelijn af naar het centrum of pak een van de vele busverbindingen die in en om Gorinchem rijden.

Tip 1: Cultuur & historie in de vestingdriehoek
Historische monumenten, musea, theaters, gezellige horeca en knusse winkelstraatjes: de levendige vesting heeft alles voor een compleet dagje uit. Zo kun je naar het Gorcums Museum, de Grote Toren, of Molen de Hoop, een van de twee stenen korenmolens die nog op de vestingwallen staat. Ook leuk, het poortje waar Hugo de Groot door vluchtte uit Gorinchem is er nog steeds. De andere vestingstadjes zoals Woudrichem en Zaltbommel zijn met het pontje bereikbaar en zitten ook bomvol historie en trekpleisters zoals het imposante Slot Loevestein en Fort Vuren.

Tip 2: Fietsen, wandelen en varen
Gorinchem ligt midden in het rivierengebied. Een perfect startpunt voor mooie wandel- en fietstochten langs de Linge, Maas en Waal. Met de fiets- en voetveren kun je dit prachtige gebied helemaal ontdekken. Handig hierin is dat je de fiets gratis mee kunt nemen in onze trein de MerwedeLingelijn, en je Gorinchem zo in kunt fietsen. Direct achter het station ligt een heel mooi wandelpad en kun je prachtig wandelen over de vestingwallen en Buiten de Waterpoort. Varen is altijd fantastisch en met ‘Rondje Pontje’ kun je leuk een dagtocht maken door het rivierengebied. Via mooigorinchem.nl ontdek je al fiets, wandel en vaarroutes in en rondom Gorinchem.

Tip 3: Buiten de Waterpoort
Mocht die nazomer nu echt nog komen, net buiten het centrum van Gorinchem ligt Buiten de Waterpoort, een recreatiegebied langs de Merwede. Vanaf een ligweide, het strandje of de terrassen kijk je uit over de Merwede. Ook kun je er samen voetballen, klimmen en klauteren of sporten op de aanwezige sporttoestellen.

Wandelpad achter station
advertentie