Afbeelding
Bas ’t Hoen

Waterlinieommetje en Wandelgame in Neerlands mooiste vestingstad Gorinchem

25 september 2021 om 08:09 Recreatie

GORINCHEM In 1672 moest de Hollandse Waterlinie de opmars van het Franse leger tot stilstaan brengen. De Staten van Holland lieten een gebied van Muiden tot de Biesbosch onder water zetten. Dertien zogenaamde waterlinieommetjes ‘trakteren’ wandelaars op verhalen, littekens en sporen die dit oer-Hollandse verdedigingssysteem achterliet in ons landschap. Maar ook bij sluizen, waterwegen en oude vestigsteden, waaronder Gorinchem.

Maar liefst 70.000 ANWB-leden gaven hun oordeel bij de verkiezing ‘Mooiste vestingstad van Nederland’. Dat resulteerde in een top vijf. Een jury, met daarin onder andere historicus Maarten van Rossem, kroonde uiteindelijk Gorinchem tot de allermooiste vestingstad van het land. En het kan bijna niet anders of de juryleden hebben het 5 kilometer lange ‘waterlinieommetje Gorinchem’ gevolgd om tot hun eindoordeel te komen. Dat blijkt uit (een passage uit) het juryrapport: ,,Het historische karakter van de stad is mooi verweven met het heden. Kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal… De historie is echt onderdeel van het nu.’’

DE VAN ROSSEMS Nog niet zo lang geleden draaiden de camera’s in Gorinchem voor het televisieprogramma Hier zijn de Van Rossems. Daar laten Maarten, zijn zus Sis (kunsthistorica) en broer Vincent (architectuurhistoricus) plekken van Gorinchem zien en vertellen de verhalen die daar bij horen. Die uitzending komt ergens in 2022 op tv. Maar waarom een jaar wachten om te horen wat Maarten van Rossem op de Grote Markt heeft te vertellen over bijvoorbeeld het Hugo de Groot-poortje, als je zelf in de mooiste vestingstad van Nederland een ommetje kunt maken? En speel tegelijkertijd met het hele gezin de twee uur durende wandelgame. Gratis en voor niks. 

GORINCHEM OF GORCUM? Tot slot: die naam, hè. Is het nu Gorinchem, Gorcum of zelfs Gorkum? Dat vraagt om verheldering. In 1858 liet het gemeentebestuur Gorinchem als officiële naam vastleggen. Toch spreken de inwoners liever over Gorcum. En daar heeft iedereen vrede mee. 

Scan de qr-code en speel de Wandelgame
Deel dit artikel via:
advertentie