Oproep tot gebed in de Immanuelkerk
Oproep tot gebed in de Immanuelkerk KLIK

Gebedsbijeenkomst en inzamelingsacties voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië

7 februari 2023 om 21:11 Religie

GORINCHEM In de Immanuelkerk aan de Grote Haarsekade wordt donderdag 9 februari vanaf 19.00 uur een gebedsbijeenkomst gehouden. Het initiatief van de bijeenkomst ligt bij KLIK, die zich vanuit de Gorinchemse kerken richt op verbinding met mensen met een migratieachtergrond. Iedereen is welkom, ook samen met Turkse of Syrische vrienden. 

Er is geen programma voor de gebedsbijeenkomst. Mensen zijn vrij om te komen en gaan. Je kunt zelf bidden, stil zijn, een kaarsje aansteken, of voor jezelf of voor familie laten bidden. Of even napraten met een kop koffie of thee.

In de Turkse moskee .Cami Suleyman Celebi aan de Hoefslag wordt een inzamelingsactie gehouden voor de aardbevingsslachtoffers in Zuid-Oost Turkije. De moskee roept iedereen op om donaties, kleding en spullen in te leveren. Vrachtwagens met hulpgoederen vertrekken  naar het rampgebied om daar de spullen af te leveren. Ook vanuit de Annasr moskee wordt een oproep gedaan om spullen in te zamelen. 

Raadslid Ilhan Tekir liet weten dat hij geen familie in het gebied heeft wonen, maar wel vrienden. Volgens hem gaat het om een groot gebied dat is getroffen. ,,Ik weet dat vrienden in de eerste nacht in hun auto’s verbleven uit angst voor terugkeer naar hun woning. Daarna zijn de mensen opgevangen in tehuizen.”

Ali Kocak laat weten dat hij verre familie heeft in de Turkse stad Hatay in het getroffen gebied. ,,Het is hartverscheurend om te zien, nog nooit eerder hebben er zoveel aardschokken achter elkaar plaatsgevonden. We weten dat er verre familieleden zijn overleden, maar we hebben nog geen contact kunnen leggen, Veel is nog onduidelijk, maar ik weet dat er meer mensen in Gorinchem zijn die familie hebben verloren. In de kantine staat de tv aan en is de sfeer beladen. In de moskee wordt een inzamelingsactie gehouden, er is vooral behoefte aan hygiënische spullen zoals zakdoekjes en babyspullen. Toen ik in de moskee was, zag ik al veel dozen en vuilniszakken. Alles wordt naar centrale punten in het land gebracht en dan naar Turkije vervoerd.”

 

advertentie
advertentie