Aankomst Sinterklaas in Gorinchem 2022.
Aankomst Sinterklaas in Gorinchem 2022. GP-buro

Dit is het programma van de landelijke intocht Sinterklaas Gorinchem 2023 – alle praktische informatie bij elkaar!

17 november 2023 om 00:53 Sinterklaas

GORINCHEM Bijna is het dan zover. Gorinchem maakt zich klaar voor de intocht van Sinterklaas op zaterdag 18 november. Om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat er allemaal staat te gebeuren houden we je op de hoogte via onze speciale Sinterklaaspagina, terwijl ook de gemeente veel nieuws heeft via gorinchem.nl/sinterklaas. Op de intochtdag zelf is DeStadGorinchem.nl vanaf 7.00 in de lucht met een liveblog, waarin we de hele dag live verslag doen van dit enorme landelijke spektakel.

ROUTE

We heten Sinterklaas en zijn Pieten om 12.00 uur welkom bij Buiten de Waterpoort. Daarna gaat de Sint in een grote stoet door de binnenstad. De route loopt via de Tolsteeg, Molen-straat, Grote markt, Gasthuisstraat, Kruisstraat en eindigt op de Groenmarkt. Daar zwaaien we hem weer uit. Op onderstaande afbeelding staat precies de route van de intocht.


De route van de Sint-intocht in Gorinchem op zaterdag 18 november - Gemeente Gorinchem

VASTE PLEK LANG DE ROUTE

Goed om te weten: Sinterklaas loopt in een stoet door de stad. Bezoekers kunnen niet meelopen met de stoet. Kies daarom een plek langs de route waar u de Sint voorbij ziet komen. U kiest dus een vaste plek waar u blijft staan: de kade, langs de route of op het eindplein (Groenmarkt). In de binnenstad komen borden met ‘Kade’, ‘Route’, ‘Eindplein’ en ‘Overloopplein’ te staan om u de weg te wijzen. 

Is er geen plek meer langs de route? Op de Varkenmarkt is het Overloopplein ingericht. Hier kunt u op een groot scherm meekijken. 

DEELNEMERS SINTINTOCHT

In de stoet van de Sint-intocht lopen de volgende gezelschappen mee:
• Kinderen van Gymnastiekvereniging ODI met linten.
• Fanfare: Showkorps Wilhelmina.
• Pepernootwagens gemaakt door leerlingen van Fortes Lyceum.
• Freerunners van Team Tantum.
• Dansers van Balletschool Pappilion.
• Historische brandweer inclusief paarden.
• Steltenlopers.
• Poppentheate van Theater Peeriscoop.
• Musical van Young Talents.
• Pietenband Bazuin + Eght Herrie.
• XXS voertuigen van Gorcums Museum en SKG.
• Schoonmaak act van het Toltheater.

GORCUMSE TALENTEN

Onderweg komt Sinterklaas langs optredens van nog meer Gorcumse talenten:
• Op de kade zingt Kinderkoor Zangwerkplaats
• Bij het Tolhuis wordt er gedanst door BreakSquad.
• Bij de fontein op de Grote Markt is er een klassiek balletoptreden van LaRizz Dance Studio.
• Bij de Grote Kerk geeft GHC Rapid een Hockey demonstratie.
De route loopt via de Tolsteeg, Molenstraat, Grote markt, Gasthuisstraat, Kruisstraat en eindigt op de Groenmarkt. Daar zwaaien we hem weer uit.

LIVEBLOG

Om alle Gorcumers hiervan de hele dag te kunnen laten meegenieten, start DeStadGorinchem.nl die dag al om 7.00 uur een liveblog. Hierin is van minuut tot minuut te volgen wat er allemaal gebeurt in (en om) de stad. Het wordt een blog boordevol nieuws, foto’s en video’s van onze verslaggevers in de stad. maar ook van de lezers. Stuur die dag je leukste foto’s en filmpjes naar stad.gorinchem@bdu.nl en wie weet komen ze al in het liveblog terwijl je zelf nog bij de intocht staat! Onder de leukste inzendingen verloten we ook nog eens verschillende prijzen uit ons fantastische SintWINactie-prijzenpakket!

PROGRAMMA NA DE TV-INTOCHT

Het programma in de stad gaat dan nog even verder. Zo zijn er diverse muzikale optredens, acts van het Toltheater en kun je vanaf 14.00 uur Sint knutselen op de Varkensmarkt en een optreden bijwonen van het jeugdsymfonieorkest in Rehobothkerk. Om 15.00 zijn de activiteiten in de stad afgelopen.

KOM OVERNACHTEN IN DE LINGEHAVEN

Wil jij er 18 november van dichtbij bij zijn? Kom in de Lingehaven Gorinchem overnachten met je (klein)kinderen en loop ‘s ochtends na een heerlijk speculaas-ontbijt naar Buiten de waterpoort waar Sinterklaas en de pieten aankomen. Kijk op www.lingehavengorinchem.nl voor de mogelijkheden.

VERKEERSMAATREGELEN ROND DE INTOCHT

De gemeente verwacht tijdens de intocht van Sinterklaas op 18 november ruim 20.000 bezoekers. Daarvoor gaat de gemeente van alles doen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Het evenement vindt vooral plaats in de Benedenstad. De gevolgen voor bewoners van de Bovenstad blijven beperkt.

Op de overzichtskaart Binnenstad staan de verkeersmaatregelen. je ziet per straat of je er kunt rijden, alleen mag lopen (afzettingen) en waar je kunt parkeren. Bewoners die niet in hun eigen straat kunnen parkeren, ontvangen een ontheffing om te parkeren bij parkeergarage Kweeklust, parkeerplaats Bagijnenwal of Paardenwater.  


Gemeente Gorinchem

PARKEREN

Bezoekers kunnen niet in het centrum van Gorinchem parkeren. U kunt buiten het centrum op twee grote parkeerterreinen parkeren:

Parkeerterreinen industrieterrein Avelingen aan de Nieuwe Wolpherensedijk. Dit ligt op loopafstand van de route van de intocht van Sinterklaas.Parkeerterrein Evenementenhal, Franklinweg 2, 4207 HZ Gorinchem. Met gratis pendelbussen brengen we u naar de binnenstad. De eerste vertrekt om 9.00 uur en de laatste rijdt om 16.00 uur terug.

Meer over parkeren in de parkeergarages is hier te lezen. 

OPENBAAR VERVOER

Gorinchem is goed bereikbaar met de trein en bus. Kijk op de website van Qbuzz of Arriva voor de dienstregeling. De kiss&ride plek bij station Gorinchem kunt u gewoon blijven gebruiken.

Gorinchem is ook goed bereikbaar met de veerpont. Let op: de veerponten van Riveer varen op zaterdag met een aangepaste dienstregeling. Kijk op de website Riveer voor de tijden. 

FIETSEN

Komt u met de fiets? In de binnenstad komen speciale fietsparkeerplekken waar u uw fiets moet parkeren. Deze zijn gratis en worden niet bewaakt.

* Groenstrook Nieuw Wolpherensedijk 

* Deel parkeerterrein Stadhuisplein

* Deel parkeerterrein Paardenwater 

* Parkeervakken op hoek Havendijk / Korenbrug

* Parkeervakken op hoek Havendijk / Balensteeg 

* Parkeervakken op hoek Appeldijk / Eind / Robberstraat

MINDERVALIDEN

Voor mindervaliden in een rolstoel, mensen die slecht ter been zijn, blinden en slechthorenden en hun begeleiders hebben we een speciaal podium ingericht op het Eindplein (Groenmarkt). Voor doven en slechthorenden is daar een tolk Nederlandse Gebarentaal.

Scootmobielen of aangepaste fietsen mag u meenemen binnen het evenemententerrein. Ook reserveert de gemeente parkeervakken voor mindervaiden in parkeergarage Kazerneplein (P-Mindervaliden). U komt hier alleen via de route Lange Brug, Korte Brug, Westwagenstraat, Pompstraat. U heeft een gehandicaptenparkeerkaart nodig om daar te mogen parkeren. Deze moet u vooraf aanvragen bij de organisatie via een mail naar sinterklaas@gorinchem.nl.

Op de plattegrond van de route staan de toiletten aangegeven. Hier staan ook toiletten voor mindervaliden.

Polsbandjes voor kinderen voor telefoonnummer ouders

De intocht van Sinterklaas trekt veel kinderen en is een drukbezocht evenement. Er is altijd een risico dat u uw kind even uit het oog verliest en zo kwijtraakt. Daarom krijgen kinderen bij de ingangen van het evenemententerrein een gratis polsbandje. Op het polsbandje kunnen de ouders hun telefoonnummers schrijven. Het is heel belangrijk dat u dit doet want alleen dan kunnen we u snel bereiken als u uw kind kwijt bent en uw kind gevonden is. Bent u uw kind kwijt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan een beveiliger. 

SINTERKLAAS-RONDVAART

Wie de landelijke Sintintocht op 18 november vanaf het water wilt bekijken, kan meevaren met Riveer. Voor tien euro kun je inschepen in de historische haven van Woudrichem, die prijs geldt ook voor kinderen onder de vijf jaar. Kaartjes moeten vooraf worden gekocht.
Riveer organiseert deze rondvaart speciaal voor de allerkleinsten! Er zijn maar 220 kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij want op = op. Eenmaal aangekochte kaartjes worden niet teruggenomen. Op zaterdag 18 november 2023 zal het boarden starten om 11.45 uur in Woudrichem. Wees op tijd en houdt de kaartjes in de aanslag, want de veerpont zal precies op tijd vertrekken om geen minuut van de landelijke intocht van Sinterklaas te missen.
De rondvaart is van 12.00 uur tot 13.30 uur. Passagiers worden weer afgezet op dezelfde plaats als de afvaart start in Woudrichem. Het adres van de afvaartplaats is Waterpoort, 4285 AD Woudrichem. Kom je met de auto naar de veerpont? dan is het handig om te parkeren Buiten de vesting op Schapendam of bij de stadshaven, dit is ongeveer 5 minuten lopen vanaf de veersteiger.

Volg DeStadGorinchem.nl op alle kanalen en maak supermakkelijk kans op schitterende prijzen, zoals een ballonvaart, een overnachting in de B&B van Slot Loevestein, kaarten voor het Sintfestijn op Loevestein, vrijkaarten voor avonturenpark Molenwaard en een van de unieke Gorcumse chocoladeletters van Olala Chocola. Klik hier!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie