Waterschap Rivierenland oefende vorige week het sluiten van de coupure in de Waterpoort
Waterschap Rivierenland oefende vorige week het sluiten van de coupure in de Waterpoort Waterschap Rivierenland

Oefenen voor droge voeten

1 oktober 2020 om 12:12 Verkeer en vervoer

[GORINCHEM[  - Waterschap Rivierenland heeft dinsdag het sluiten van de coupure in de Waterpoort geoefend. De coupure sluit de stad af bij extreem hoog water op de Merwede. De vestingwallen van Gorinchem zijn onderdeel van de rivierdijk die de stad beschermt.

Door het sluiten van de poort was Buiten de Waterpoort tijdelijk niet bereikbaar voor auto’s en fietsers, ook watersportvereniging De Merwede was niet bereikbaar. De oefening begon om 19.00 uur na de laatste afvaarten van Riveer. De vestingwal beschermt de binnenstad tegen hoog water en is onderdeel van.de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rivierdijk rond de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De coupure sluit bij een waterstand op de Merwede van 4,30m +NAP bij Vuren. De huidige vesting ontstond omstreeks 1600. Tot 1893 stond hier een historisch poortgebouw, .Andere coupures in de Gorinchemse vesting zijn de sluis naar de Lingehaven, de bekende Dalempoort en de Poterne, een smalle doorgang in de Dalemwal. 

Anno 2020 wordt.de coupure gesloten met een elektrische schuif en houten balken. Tijdens de oefening vond tegelijkertijd de jaarlijkse technische controle plaats.

Waterschap Rivierenland oefende vorige week het sluiten van de coupure in de Waterpoort
advertentie
advertentie